01 Dec

Светски дан борбе против сиде

Пандемија KOVID-19 је тешка за све, а посебно за оне који живе са хроничним болестима. Пандемија је променила начин на који радимо, славимо и уживамо у свету. Иако се ово још увек може чинити новим и другачијим, многима ово није прва пандемија у животу. Учинак пандемије ХИВ/АИДС-а је запањујући. Процењује се да у свету 38 милиона људи живи са ХИВ-ом. Од свог открића пре 40 година, пандемија ХИВ/АИДС-а однела је више од 35 милиона живота, што је чини једном од најзаразнијих пандемија у историји.

Светски дан борбе против сиде, је прилика да се подигне свест о овој болести која погађа милионе широм света. Иако је направљен велики напредак, то није довољно. Под слоганом „Волим здравље“ Црвени крст наставља да се бори против ширења и стигме ХИВ-а кроз програме превенције и едукације широм света. Вршњачком едукацијом у основним и средњим школама се ради на подизању свести и пружању превентивног образовања. Тим поводом је и у Крагујевцу, реализовано предавање за 62 ученика прве године средње школе „Тоза Драговић“, где су млади након предавања одгледали филм „Дечко који се стидео“ ,а затим  попунили тест знања, који је показао да су веома добро информисани о начинима на који се преноси инфекција и како да се заштите.

Ипак су исказали потребу за неком врстом кратког практикума с превентивним порукама о репродуктивном здрављу.

У сарадњи са ЈАЗАС-ом и Институтом за јавно здравље, одржана је и конференција за медије где су представљени и здравствено превентивни програми Црвеног крста Крагујевац за младе.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *