17 Oct

Светски дан борбе против глади

Помоћ јесте прастара реч у човековој пракси која иде уз реч борба. У заједничком животу човека је одувек постојала борба која се некада одвија и у форми рата, али исто тако је ту и узајамна помоћ међу људима без које се не може замислити човечанство. Данас је 17. октобар Светски дан борбе против глади, дан када желимо да подсетимо људе да многи наши суграђани живе тешко али исто тако и да истакнемо донаторе који помажу.

Овогодишњи мото „Јавите се на позив 17. октобра да окончамо сиромаштво: Пут ка мирнодопским и инклузивним друштвима“ је подстакао многе појединце и фирме да за кориснике програма „Народне кухиње“ помогну да оброк буде разноврснији са неколико артикла за 850 оброка-Сувобро коп је донирао паштете, Куч јогурт, самостални пољопривредни произвођач Милинко Миливојевић јабуке и Житопродукт кајзерице.

Значајно место у унапређењу квалитета живота припада међуљудској солидарности. Данашњи дан је послужио да помогнемо једни другима, посебно онима који су усамљени, болесни и матерјално угрожени. Тим поводом смо обишли и мештане села Цветојевац и заједно са волонтерима и начелницом Шумадисјког округа обишли неколико породица.

 Хуманитарна помоћ – „Glasgow the Caring City“ је стигла у наш град у чему су посредовали Шумадијски округ и Град Крагујевац. Ова значајна сарадња је започела 2015. године и сада већ други пут помажемо нашим суграђанима. Донација од 15.750 кг сапуна и 7.749,8 кг половне одеће у вредности 213.256,00 фунти је брзо допремљена до крајњих корисника.

Укупно је обухваћено 48 сеоских и приградских средина (Петровац, Станово, Багремар, Букуровац, Чумић, М. Пчелице, Угљешница, Сушица, Пивара, Виногради, Илићево, Бубањ, Маршић, Ердеч, Грошница, Вињиште, Јовановац, Драгобраћа, Дреновац, Стара радничка колонија, Кутлово, Рогојевац, Денино бродо, Велико поље, Страгари, Котража, Љубичевац, Маслошево, Корићани, Опорница, Рамаћа, Каменица, Вашариште, Доње Грбице, Добрача, Дулени, 21. Октобар, Горње Грбице, Ђурисело, Голочело, М.Пчелице-Ново насеље, Аџине ливаде, Трешњевак, Селиште, Маршић, Десимировац, Пајазитово и Церовац).

Узајамном и вишеструком подршком смо помогли више од 1500 породица. Поред помоћи у сапунима и одећи, део времена је издвојен и за прикупљање података ради бољег приступа угроженим мештанима и бољем сагледавњу њихових тренутних потреба. Са породицама су волонтери причали, мерили им крвни притисак и давали савете из наше области здравствено превентивног рада.

 Са истим циљем смо посетили и Цветојевц, где смо наставити дистрибуцију поменуте донације и посетити самачка домаћинства и вишечлане породице са децом. Донатора из Глазгова је поклонио више од два милиона сапуна  у Србији, а ово је прилика да двомилијонити сапун уручимо у овој сеоској средини и симболично-бројкама искажемо количину среће и хуманости коју су поклонили нашим људима.

Подршку су нам пружиле РТС 1, телевизија О2, ТВ Крагујевац, К9 и ТВ Мелос које су пропретиле све активности наведног дана.

Црвени крст Крагујевац улаже максималне напоре да помогне Граду да смањи сиромаштво и социјалну искљученост људи који живе у оскудици, иако је „Месец солидарности“ формално завршен, прилике и одговори на потребе угрожених би тек требалo да се рађају и зато не бисмо смели да дозволимо да иједан човек буде остављен, одбачен или заборављен. Црвени крст Крагујевца је права адреса и поуздан партнер за сарадњу на пољу хуманости.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *