30 Oct

Санитетска обезбеђења

Волонтери Црвеног крста Крагујевац, који су едуковани за указивање прве помоћи,као и чланови екипа прве помоћи,  вршили су током октобра месеца санитетско обезбеђивање разних културних и забавних манифестација у граду. Уз обавезу поштовања и примене свих мера заштите, догађаји на којима су волонтери Црвеног крста, били у приправности за деловање и деловали, били су:

1. Трећа по реду Октобарска трка сећања која је организована у Спомен парку „Шумарице“ 11. октобра, имала је хуманитарни карактер-прикупљање новчаних средстава за лек наше мале суграђанке Миње Матић. Као и претходних година, 4 волонтера је узело учешће у овој симболично рекреативној акцији.

2. Црвени крст Крагујевца је и ове године у сарадњи са образовним институцијама и донаторима 4. октобра 2020. године реализовао традиционалну, 35. по реду, хуманитарно-рекреативну акцију „За срећније детињство“. Као и претходне године, цела манифестација се одвијала на простору испред Градске управе и у сарадњи са организаторима Осмог крагујевачког полумаратона. Око 30 волонтера Црвеног крста је вршило санитетско обезбеђење.

3. Клуб Акцијаша и волонтера Крагујевца у сарадњи са Спомен парком „Крагујевачки октобар“ у суботу 17. октобра је организовао добровољну радну акцијуна уређењу дела Спомен парка пред комеморацију „Велики школски час“. Волонтери Црвеног крста су узели учешће у овој акцији.

4. Први пут у историји, група ентузијаста и бициклиста из Крагујевца, организује DOWNHILL MTB трку на овим просторима. To је жанр брдског бициклизма који се вози на стрмим, неравним теренима, који имају скокове, ”пропадања”, вози се преко стена, корење, камења и других препреке, чији је циљ спустити се за што краће време низ стазу. Због епидемиолошке ситуације, одржан је тренинг-упознавање са стазом за све пристигле учеснике из Црне Горе, Македоније, БиХ и Србије. Волонтери Црвеног крста су имали прилику да први пут присуствују оваквом екстремном спорту и, на срећу укажу прву помоћ учесницима који су задобили лакше повреде.

5. У Спомен парку, 21. Октобра млади волонтери су присуствовали колеморацији поводом Великог школског часа. Своју спремност и познавање прве помоћи су показали пруживши прву помоћ учесницима програма и гостима који су присуствовали комеморацији.


 

 

 

 

фото: Иван Пантовић

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *