22 Apr

Рингишпил

У настојању да се на један на другачији, иновативнији начин, на начин ближи циљној групи, бави превенцијом болести зависности код младих, Црвени крст Крагујевца је осмислио програм „Превентива“, који се заснива на извођењу позоришних представа.

Град Крагујевац и Канцеларија за младе су подржали овај метод рада и издвојили средства да се израде штампани материјали, којима се поткрепљују, у представи приказане последице зависности и наравно – млади упознају са овим проблемом и ризицима.

Представа коју су осмислили млади волонтери крагујевачког Црвеног крста носи назив „Рингипшил“ и представља социјано пропрадање једне породице услед упадања једног члана поридице у „канџе“ зависности и порока.

Представа је посебно драгоцена јер су волонтери желели да ставе акценат и на међугенерацију сарадњу коју негује Црвени крст Крагујевца, па је улогу оца играо старији волонтер – члан Кутка за квалитетније старење, Лабуд Драгашевић, а његовог сина – млади волонтер Лазар Јовичић. Представа је током априла месеца играна у просторијама Црвеног крста и просторијама средњих школа, а видело ју је око 900 средошколаца.

Ово је била прилика и да различите генерације уче једна од друге, а да млади  створе реалнију слику о последицама  болести зависности. Посебно нас радује чињеница да су школе показале интересовање да се  представа понови и за ученике других генерација.


 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *