10 Feb

Реализован програм „Зимујмо код куће“

Програм  крагујевачког Црвеног крста „Зимујмо код куће“, традиционално намењен деци из породица које услед лошијег социјалног статуса нису у прилици да им приуште боравак ван града током зимског распуста,  ове године је био посвећен деци основношколског и средњошколског узраста из Прихватилишта за децу и младе у периоду од 6. до 10. фебруара 2017. године.

Првог дана окупљања смо се подсетили на улогу и мисију наше организације током 140. година постојања уз кратак филм „Прича о једној идеји“. Наредних дана програм рада је конципиран кроз предавања, радионичарски рад, емитовање промотивних и едукативних филмова, играње улога и игара, имао је за циљ да децу научи хуманости, солидраности, унапређењу и очувању здравља, али и толеранцији, недискриминацији и ненасилном решавању конфликата. Посебна пажња је посвећена теми ненасилног решавања сукоба, поштовању различитости и родне равноправности из програма Промоција хуманих вредности. Поменуте радионице су изазвале код деце изузетну активност и интересовање.

Програм превенције у борби против трговине људима је такође имао велико интересовање. Кроз едукативну игру „Од куће до школе“ и неколико видео клипова су сазнали информације о поменутој теми значајне за ову осетљиву популацију учесника. Део везан за здраве стилове живота је посебно одушевио младе, јер су на практичним примерима искусили значај здраве исхране, квалитетно проведеног слободног времена као и значај прве помоћи. Последњег дана дружења, деца су заједно са младима из Заједничког програма за инклузију посетили биоскоп и уживали у 3Д пројекцији анимираног филма.

 Активности су реализовали волонтери Омладинске теренске јединице који су заједно са децом и младима уживали у игри и дружењу.

Судећи према евалуацијама спровођеним током реализације, учесници су задовољни реализованим активностима као и стручни сарадници из Центра за развој услуга социјалне заштите „Кнегиња Љубица“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *