15 Feb

Програм „Зимујмо код куће“

Програм крагујевачког Црвеног крста „Зимујмо код куће“, традиционално намењен деци из породица које услед лошијег социјалног статуса нису у прилици да им приуште боравак ван града током зимског распуста, и ове године је био посвећен деци основношколског узраста, која живе у колективном центру „Трмбас“.

Програм је реализован у просторијама Подручног одељења ОШ „Вук Стефановић Караџић“ у Трмбасу, у периоду од 8 до 12. фебруара 2016. године, а похађало га је 29 деце узраста од 7 до 15 година .

ZKK2Програм рада, конципиран кроз предавања, радиони-чарски рад, емитовање промотивних и едукативних филмова, играње улога и игара, имао је за циљ да децу научи хуманости, солидарно- сти, унапређењу и очувању здравља, али и толеранцији, недискриминацији и ненасилном решавању конфликата. Посебна пажња је посвећена теми ненасилног решавања сукоба, толеранцији, поштовању различитости и родне равноправности из програма Промоција хуманих вредности. Иако се деца међусобно познају трудили су се да себе што боље представе. Поменуте радионице су изазвале код деце изузетну активност и интересовање, с обзиром на чињеницу да су, због саме средине у којој живе (присуство различитих верских, расних и др. опредељења), али и због узраста у којем су, свађе и туче међу овом децом веома честе. Програм превенције у борби против трговине људима је такође имао велико интересовање. Кроз едукативну игру „Од куће до школе“ и неколико видео клипова су сазнали информације о поменутој теми значајне за ову осетљиву популацију учесника.

ZKK3Део везан за здраве стилове живота је посебно одушевио младе, јер су на практичним примерима искусили значај здраве исхране, квалитетно проведеног слободног времена као и значај бављења спортом. Једана од најзабавнијих дана су провели са члановима Кутка за квалитетније старање, када су се кроз игру стоног фудбала, пикада и кроз квиз знања, дружили са нашим најстаријим волонтерима. Разлика у годинама није била препрека за заједничке активности, то се најбоље види када је током победе у једној од игара, дечак старијем волонтеру рекао: „Баци коску“ и наставио даље игру уз осмех.

Последњег дана смо се подсетили на улогу и мисију наше организације током 140. година постојања. Група деце је посетила изложбу ликовних радова у Народном музеју поводом смрти др Елизабет Рос као и дечију библиотеку где су могли да се упознају са мноштвом нових и занимљивих наслова у царству књига.На крају програма, поделили смо им поклоне школског прибора и слаткиша које је Црвени крст обезбедио из донације.

ZKK4Свакодневни одлазак у Трмбас, искористили смо и да се виђамо и радимо са децом узраста 3-5 година из овог колективног центра, која иду у забавиште „Дуга“, али и са њиховим родитељима, да поразговарамо о развоју и проблемима са којима се суочавају.

Волонтери који су реализали програма „Зимујмо код куће“ били су: Лазар Јовичић, Ања Цветановић, Теодора Митковић и Никола Новески..

Судећи према евалуацијама спровођеним током реализације, учесници су задовољни реализованим активностима, „све им се допало, посебно игре и срећни су што су научили нешто ново.“ Најчешћи њихови кометар је био: „Срећан сам због овога шта смо радили и надам се да ће бити и наредне године“.

ZKK5ZKK6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *