12 May

Причајмо о здрављу

Црвени крст је у сарадњи са образовним институцијама, а под покровитељством Града, расписао наградни литерални и ликовни конкурс на тему “Причајмо о здрављу” са циљем промовисања здравих стилова живота и смањивања узрока, који су штетни  по људско здравље, а последица су лошег односа према сопственом и/или туђем здрављу. Ове године на конкурс је стигло 150 ликовних и 30 литерарних радова и одабрано је 6 најбољих, 5 ликовних и 1 литерарни, за награду Града и зхвалницу Црвеног крста.Традиционално, награде су уручене у Недељи Црвеног крста због кључних програма, то су здравствено превентивне активности. На овај начин Град je подстакнуо децу и младе да размишљају о себи, о свом физичком и менталном здрављу и његовом очувању.

Физички и психички развој и брига за здравље најмлађих, деце и младих приоритет су нашег града. У дечијим радовима су истакнуте теме у којима су исхрана и здрави оброци препознати као изузетно важни за заштиту од болести и здрав живот, затим хигијена, посебно хигијена здравља уста и зуба, бављење спортом и очување природе. Сарадња Црвеног крста са просветним радницима у овој области, сваке године даје све боље резултате, а уочено је да и родитељи све више посвећују пажњу здравим стиловима живота своје деце. Већина пристиглих радова бави се специфичном темом пандемије и борбом против COVID-a, што илуструје колико је то утицало не само на одрасле, већ и на децу и на младе. Пре уручења награда – таблет рачунара, секретар Црвеног крста Крагујевац, Невенка Богдановоћ је доделила захвалницу српског Црвеног крста тј. националног друштва,волонтерки Марији Ђорђевић.

Награђени ученици су:

  1. Милошевић Лена, 5/1, ОШ „Вук Стефановић Караџић“
  2. Нина Николић, 6/2, ОШ „Живадинка Дивац“
  3. Михајло Фолић, 1/4, ОШ „21. октобар“
  4. Ката Степановић, 8/4, ОШ „Трећи крагујевачки батаљо“
  5. Ђула Хидановић, 1.година школе за децу са оштећеним слухом
  6. Јана Димитријевић, 5/1, ОШ „Светозар Mарковић“

Награде за ученике и просветне раднике, као и захвалнице су уручили др Гордана Дамјановић, члан Градског већа за здравство и социјална питања, потпредседник Црвеног крста Крагујевац, др Љубишa Милојевић, свечаност је забележила „Радио телевизија Крагујевац“  https://youtu.be/t1VWic1g1z4

Lena-Milošević-5-1-OŠ-V.S.Karadžić Nina-Nikolic-6-2-Živadinka-Divac
 

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *