06 Nov

Признања истакнутим донаторима

У оквиру церемоније отварања изложбе БОЛНИЦА СТОБАРТ, у Галерији Народне библиотеке “Вук Караџић”, 6. новембра, Црвени крст Крагујевца је уручио високо признање Црвеног крста Србије – Сребрни знак Росу Галбрајту, Бојани и Мајклу Харисону.

Сребрни знак Црвеног крста додељен је господину Галбрајт Росу, за изузетно залагање у прикупљању и допремању великих количина хуманитарне помоћи, у више наврата, у Крагујевац, која је била веома значајна за угрожене категорије нашег становништва. Господин Галбрајт је и председник удружења „Глазгов – брижни град“, које је у Глазгову, у Шкотској, водеће у прикупљању подршке Србији, али водеће и у промоцији сећања и поштовања које ми негујемо према члановим страних медицинских мисија у Србији, током Првог светског рата.

Сребрни знак Црвеног крста, додељен је и г-ђи Бојани Харисон и господину Мајкл Харисону који се у Србији баве вишегодишњим хуманитарним радом, а последњих година су подршку, помоћ и донаторе попут господина Галбрајта, упућивали у наш град. Господин Харисон изузетно цени и у свету промовише рад Крагујевчана на чувању сећања на пријатељство наших народа у Великом рату, а посебно се поноси чињеницом да је његов прадеда био у војној медицинској мисији за време Првог светског рата, од Солуна до Београда, заједно са нашим прецима. Бојана Харисон је супруга господина Мајкла, која је много учинила да помогне свом народу, посебно на Косову, Новом Саду и нашем Крагујевцу. Бојана је пуна љубави према свом народу и разумевања за његове потребе, о чему говори њен богат хуманитарни рад, у који је укључила и свог супруга и све своје пријатеље. Научила их је да воле Србију и Србе, а нас учи да границе међу људима не постоје ако су људи хумани и добри.

Поред многобројних, одабраних оригиналних докумената и предмета великог броја збирки, којим је осветљен период пре једног века, када је Европом харао рат, праћен колонама рањених, гладних, оболелих од тифуса, изложени су и предмети из Спомен собе Црвеног крста Србије, и Црвеног крста Крагујевац који су позајмљени за изложбу.

Тим поводом, представници крагујевачког Црвеног крста, обишли су и положили венац на споменик британским болничаркама на Градском гробљу.


 

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *