01 Nov

Пренеси здравље другима

Пројекат „Пренеси здравље другима“ има за циљ промоцију здравих стилова живота и одговорнијег понашања према себи и према другима, очување и унапређење здравља, побољшање општег здравственог стања и квалитета живота деце. У првом полугодишту је 1. новембра 2019. године, у просторијама Црвеног крста, одржана едукација ученика 6. разреда, на којој су волонтери Црвеног крста, делегираним ученицима, пренели знање, материјал, задатке и очекивања од њих у даљој едукацији. Обуку је завршило 40 шестака из 16 основних школа. Едукација је реализована путем радионичарског рада, а извели су је искусна волонтерка Црвеног крста Крагујевац. Полазници су успешно савладали све радионице и стекли потребна знања о здравим стиловима живота, важним за очување здравља у том узрасту (значај физичке активности, правилне исхране, превенција болести зависности, репродуктивно и ментално здравље младих). Након уводне анкете, ставови младих људи о сопственом здрављу и стању, су следећи:

Просечна оцена
ТЕЛО: добро једем, довољно спавам, нисам превише под стресом и доста вежбам, увек сам у доброј форми; 3,70
СРЦЕ: трудим се да стичем пријатеље и сам будем добар пријатељ, одвајам време за особе до којих мије стало, укључен сам у дешавања; 3,95
УМ: дајем све од себе у школи, стално учим нешто ново, имам хобије; 4,30
ДУША: Проводим време да удовољим и другима, одвајам време за размишљање, духовно се обнављам (пишем, идем у природу, молим се, читам инспиративну литературу, свирам неки инструмент); 3,70

Учесници ове обуке су били веома активни и у радионицама и у дискусијама а будући едукатори су били изузетно задовољни радом, што је показала и евалуација, и оснажени и поткрепљени материјалима, да самостално у својим одељењима, у другом полугодишту, реализују један или више „часова здравља“.

За просветне раднике који ће ученицима пружати подршку (разредне старешине и наставнике биологије) је истог дана одржана презентација програма и представљени: концепт пројекта, обука и обавезе вршњачких едукатора и очекивања од просветних радника у вези са подршком коју едукаторима треба пружити приликом реализовања „часова здравља“ на тему „Пренеси здравље другима“.


 

 

 

 


 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *