19 Oct

Прва помоћ – свуда и за свакога

Показне вежбе

Поводом Дана Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије, у Крагујевцу, на Водојажи, је 14. септембра одржана заједничка показана вежба збрињавања, у којој су своја знања из прве помоћи показали чланови омладинске екипе Црвеног крста.

 У оквиру обуке за чланове специјализоване јединице цивилне заштите при Сектору за ванредне ситуације, 15. септембра је одржана заједничка показна вежба на којој је симулирана евакуација, указивање прве помоћи повређеним лицима, као и збрињавање евакуисаних лица у привременом смештају.

Санитетска обезбеђења манифестација

Kлуб акцијаша и волонтера Крагујевца, у сарадњи са Спомен парком “Крагујевачки октобар”, организовали су у суботу 14. октобра добровољну радну акцију на подручју Спомен парка “Шумарице”, у циљу припреме Меморијалног комплекса за одржавање помена и Великог школског часа. Осим чланова Клуба, на акцији су учешће узели и студенти, ученици средњих школа, запослени у Спомен парку и др. Волонтери Црвеног крста Крагујевац и овога пута су се придружили овој хуманитарној акцији.

Обележавање Светског дана оживљавања

Mеђународни комитет за заједничко деловање у области реанимације покренуо је 2018. године прву глобалну иницијативу којом се скреће пажња на проблем наглог срчаног застоја. Од тада се сваког 16. октобра обележава Светски дан оживљавања са циљем да се подигне свест о значају едукације грађана и познавања мера за спасавање живота. Седам од десет срчаних застоја дешава се у ванболничким условима, код куће, на послу, на јaвним местима, најчешће пред пролазницима, очевицима. Међутим, мање од 20 процената људи који се затекну на лицу места на крају пружи прву помоћ. Сваки минут који прође до доласка хитне помоћи значи 10% мање шансе да преживљавање, осим уколико неко пружи прву помоћ. Стотине хиљада живота би се могло спасити сваке године након изненадних ванболничких срчаних застоја, када би се повећале стопе реанимације започете од стране очевидаца. Овогодишња порука је да треба подизати свест грађана о важности обуке за кардиопулмоналну реанимацију (КПР) као спасоносне мере прве помоћи у случају наглог срчаног застоја. Слоган обележавања Светског дана оживљавања гласио је: „ВАШЕ ДВЕ РУКЕ МОГУ ДА СПАСУ ЖИВОТ“.

Црвени крст Крагујевац је реализовао следеће активности:

  • инструктор прве помоћи Марко Милошевић, је гостовао у емисији „Мозаик“, 16. октобра и говорио о важности познавања мера прве помоћи, а посебно мера реанимације;
  • организована трибина за нове чланове ОТЈ „Др Елизабет Рос“, истог дана;
  • млади волонтери Црвеног крста демонстрирали су вежбе оживљавања (кардиопулмонална реанимација) као спасоносне мере прве помоћи у случају наглог срчаног застоја. Чланови, ,Кутка“ учествовали су у демонстрацији оживљавања;
  • подизање свести јавности кроз промоцију путем друштвених мрежа.


 

 

 

 


 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *