16 окт

Правилна исхрана – улагање у будћност

Црвени крст Крагујевца је и ове године дао допринос обележавању 16. октобра – Светског дана хране, под слоганом „Правилна исхрана – улагање у будућност“, а са фокусом на смањење броја гладних у свету.

Ово је прилика да се подсетимо следећих важних чињеница:

  • данас више од 815 милиона људи у свету пати од хроничне потхрањености,

  • сваке године глад убије више људи од маларије, туберкулозе и АИДС -а заједно,

  • више од ¼ светске популације пати од прекомерне тежине,

  • застој у развоју утиче на 155 милиона деце млађе од пет година, док је истовремено у порасту и гојазност деце,

  • климатске промене такође утичу на погоршање стања глади у свету.

Светски дан хране је прилика да се укаже на значај постизања одрживог развоја – без гладних до 2030. године.

Црвени крст Крагујевца је овим поводом реализовао неколико значајних активности:

  • у оквиру трећег Фестивал здравља у Крагујевцу, који је одржан 12. и 13. октобра, расписан је ликовни конкурс за предшколце на тему „Здравље значи“, а радови деце односили су се на правилну исхрану и њен значај за здравље. Шесторо најкреативнијих аутора, награђено је другог дана Фестивала, на Шумадија сајму. Поред ове активности, грађани су на Фестивалу имали прилику ида добију важан едукативни материјал о правилној исхрани;

  • Црвени крст Крагујевца је помогао да се 15. октобра у његовим просторијама, одржи трибина „Здрави начини живота за ваше дојке“, где су одржавање нормалне телесне тежине и здрава исхрана, посебно истакнути као важни фактори за здравље дојки;

  • На окупљању старијих Крагујевчана у Кутку за квалитетније старење 16. октобра, скренута је пажња присутнима на тему и кључне поруке овогодишњег обележавања Светског дана хране и подељен материјал о правилној исхрани, који ће старијих дати члановима својих породица;

  • овај важан датум – 16. октобра, обележен је и у Првој техничкој школи, трибином коју је организовала Подружница Црвеног крста ове школе, а присуствовало је око сто ученика са прехрамбене и хемијске струке.


 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *