30 Aug

Породице несталих и даље чекају

Тридесет година након избијања првог сукоба на простору бивше Југославије многе породице још увек трагају за својим најмилијима, не могу да заврше процес туговања и нису имале прилику да се опросте од својих најближих.

Од почетка избијања сукоба на просторима бивше Југославије, који су изазвали многе тешке последице и масовна кршења људских права, а од којих су нестали најтежа хуманитарна последица, Црвени крст стоји уз породице несталих и континуирано, у складу са могућностима, пружа подршку и помоћ породицама несталих што ће наставити и убудуће да чини. 

На дан када обележавања Међународног дана несталих лица, 30. августа, посебно смо се подсетили да је неопходно да се уложе максимални напори како би се судбина несталих расветлила и породицама саопштила истина.

Ове године, поводом Међународног дана несталих, одржана је Конференција за медије Координације српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије, у  Прес Центру УНС (Удружење новинара Србије) у Београду. Црвени крст Крагујевац се и ове године придружио обележавању Међународног Дана несталих лица.

Стручна сарадница Службе тражења Црвеног крста Крагујевац, Светлана Волкановска је, поводом Дана несталих лица, дала изјаву за јавност која је емитована у емисији „Хроника“ Телевизије Крагујевац.

Према подацима Међународног Комитета Црвеног крста, у Региону се данас, тражи још 9.781 лица, несталих током ратова 90-их година на простору бивше Југославије. Од почетка 2023. године, до краја јула месеца, расветљена је судбина свега 56 лица.

Од укупног броја несталих, према подацима Комисије за нестала лица Владе Републике Србије и подацима надлежних органа у Републици Српској, око 3.700 лица је српске националности.

Црвени крст Србије  подсећа да је неопходно да се уложе максимални напори како би се судбина несталих расветлила и породицама саопштила истина, то је право свих породица и то је право сваке нестале особе. Нико не сме бити заборављен.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *