19 Jun

Помоћ становништву погођеном поплавама

Услед обилних атмосферских падавина, у ноћи између 15. јуна 16. јуна, већи део града Крагујевца био је под водом. Канализациона мрежа није могла да прими велику количину воде, због чега су поплављене улице, дворишта и објекти. У насељу Палилула, дошло је до изливања реке Лепенице. Евакуисано је 12 особа, међу којима је било и једно дете. Најугроженија насеља била су:  Палилула, Станово, Грошница, Велико поље, Бресница и Белошевац. Киша је падала све до суботе поподне, када је и проглашена ванредна ситуација. Црвени крст Крагујевац је све време помагао у дистрибуцији хране, припреми пакета хигијене и обезбеђивању пијаће воде.

У суботу, 17. јуна, на основу потребе коју је исказао Сектор за ванредне ситуације, Црвени крст Крагујевац је испоручио 1300 литара, за најугроженије.

Од понедељка, 19. јуна запослени и волонтери Црвеног крста Крагујевац су на терену.  Урађене су посете прво у најугроженијим насељима – Палилула (Улица Липничка), Станово, Грошница, Велико поље, Илићево. Током посета, вршена је процена стања поплављених објеката и потреба породица, али и пружана психосоцијана подршка. Захваљујући подршци Црвеног крста Србије и из својих средстава, Црвени крст Крагујевац је, породицама погођеним поплавама, дистрибуирао:

  • 28 сетова за чишћење;
  • 1260 литара флаширане воде;
  • 78 литара средства за дезинфекцију;
  • 31 пакет хигијене;
  • 7 пакета хране ;
  • 3 сушилице.

Сушилице су одмах издате најугроженијим породицама и још увек су на терену. Укупан број лица које смо обишли је 414, међу којима су деца и стари, а број помогнутих домаћинстава износи 114.

У санирању последица поплава, ангажовано је 12 запослених и 28 волонтера, који су у овај посао уложили 500 сати рада. Запослени и волонтери су и даље свакодневно на терену, покушавајући да ублаже штету и последице настале услед поплава.


 

 

 

 


 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *