06 Nov

Позитивно не

Пројекат „Позитивно не“ има за циљ промоцију здравих стилова живота и смањење ризичног понашања и водећих поремећаја понашања међу младима, а заснива се на вршњачкој едукацији ученика 7. разреда. Едукација вршњачких едукатора одржана је у просторијама Црвеног крста Крагујевац, 6.новембра 2019. године у којој је учествовало 36 ученика 7. разреда. Едукација о превенцији болести зависности и ризичних понашања, али и о оснаживању младих да се одупру наговорима на исте, реализована је путем радионичарског рада. Полазници обуке су показали велико интересовање и били веома активни у свим радионицама и активностима, истичући спремност и жељу да стечено знање пренесу вршњацима.

Вођени цитатом да су „Лоше навике као удобан кревет: лако се упада у њих, али се тешко излази“, имали су реалне ситуације за рад у којима млади могу да подлегну притуску вршњака када је у питању пушење, дрога или алкохол. Истакли су да када једном стекну добре навике, неће их се лако одрећи кроз глуму у драмским приказима. Истакли су значај самопоуздања и самопоштовања у одрастању. Учесницима се омогућио увид у то, зашто је важно одолети групном притиску, преузети одговорност за личне поступке, тј. размишљати својом главом о последицама неке одлуке. Асертивност је да се можемо побринути за себе и тражити шта нам треба, а да не повредимо и провоцирамо другог.

Просветним радницима који ће ученицима пружати подршку (разредне старешине и наставници биологије) су такође представљени: концепт пројекта, обука и обавезе вршњачких едукатора и очекивања од просветних радника у вези са подршком коју едукаторима треба пружити приликом реализовања „часова здравља“ на тему „Позитивно не“.


 

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *