06 May

Плакета Светог Ђорђа

Поводом обележавања Ђурђевдана који се од 1996. године слави као Дан града, а у част проглашења Крагујевца за престоницу Кнежевине Србије на седници Скупштине 1818. године, и ове године је 6. маја, у здању старе Скупштине Србије, одржана свечана седница овог највишег градског органа. Ова свечаност је била прилика да се појединцима и институцијама уруче највиша признања града за вишегодишњи допринос Крагујевцу и резултате остварене у прошлој години.

Одлуком Градоначелника Града Крагујевца господина Радомира Николића, овом приликом је нашој Организацији – Црвеном крсту Крагујевац, додељена специјална награда – Плакета Светог Ђорђа за изузетан допринос афирмацији и промоцији града Крагујевца у земљи и свету.

Плакета 2Образложење, прочитано пред одборницима и гостима, гласило је: Црвени крст Крагујевац сваке године спроводи преко 100 акција добровољног давања крви, а крагујевачка Служба за трансфузију крви прикупи преко 8.000 јединица крви годишње. Посебан значај овим акцијама даје чињеница да годишње у њима учешће узме преко 170 средњошколаца и 400 студената. Црвени крст Крагујевац даје допринос развоју грађанске хуманости, кроз континуирано анимирање најмађих Крагујевчана за учешће у добротворним акцијама. С тога сваке године преко 1600 ђакапрвака буде примљено у Подмладак Црвеног крста, а преко 12.000 крагујевачких основаца купи стартне бројеве у акцији „За срећније детињство“. Средствима прикупљеним у овој акцији се више година помаже деци смештеној у колективном центру „Трмбас“. Plaket-Sv-(2)Црвени крст Крагујевца шест дана у недељи обезбеђује 700 обока за преко 200 најсиромашнијих крагујевачких породица. Волонтери Црвеног крста су угроженима у поплављеним подручјима доставили више од 70 тона помоћи, прешавши преко 4500 километара. „Један пакети – много љубави“, „Селу у походе“, „Отворени ромски вртић“, „Весела болница“, „Кутак за одрасле“, само су део и наставак вишедеценијског пружања помоћи граду и грађанима Крагујевца.

Овом приликом су уручене и Ђурђевданске награде, чији су добитници: Невенка Ђелић, Школа за основно и средње образовање „Вукашин Марковић“, Љубица Жикић, Братислав Милановић и Женски рукометни клуб „Раднички“, а самоуки песник, музичар и текстописац Драгиша Недовић је постхумно проглашен за заслужног грађанина Крагујевца.

Плакета 3Плакета 5

 

 

 

One thought on “Плакета Светог Ђорђа

  1. Драге колеге! Сазнавши, до душе са закашњењем, запосленима и волонтерима Црвеног крста Крагујевац, упућујемо искрене честитке поводом додјеле Ђурђевданске награде. Градска организација Црвеног крста Требиње

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *