29 Sep

Ојачајте своје срце – oбележен Светски дан срца

Ове године Светски дан срца се обележава под слоганом „Ојачајте своје срце“, наглашавајући значај здравих стилова живота, као и значај превенције и контроле фактора ризика за настанак болести срца и крвних судова у свим популационим групама.

Светски дан срца установљен је 2000. године и његов циљ је да информише људе широм света да су болести срца и крвних судова водећи узрок смрти код 17,5 милиона људи, а Светска фондација за срце упозорава да се најмање 80% превремених смртних исхода може спречити контролом главних фактора ризика: пушење, неправилна исхрана и физичка неактивност. Можемо рећи да ниједан становник наше планете није поштеђен од болести срца и крвних судова, без обзира на то где живи, без обзира на пол, узраст о социо-економски статус.

Црвени крст Крагујевца је у сарадњи са партнерима, подовом Светског дана срца организовао низ активности, од којих издвајамо следеће:

· Конференција за медије, одржана је у просторијама Института за јавно здравље Крагујевац, на којој су о овом здравственом проблему и активностима, говорили:

  • Др Ивана Симић – Вукомановић, Институт за јавно здравље Крагујевац,
  • Др Гордана Дамњановић, члан Градског већа за здравствену и социјалну заштиту,
  • Др Василије Антић, Дом здравља Крагујевац,
  • Др Биљана Вељковић, Завод за здравствену заштиту радника,
  • Др Александар Кличковић, Завод за хитну медицинску помоћ,
  • Марица Патрногић, Црвени крст Крагујевац,
  • Др Александра Николић, Апотека Крагујевац.

· Акцију контроле крвног пристиска корисницима програма „Народна кухиња“ на пункту у Црвеном крсту, 29. септембра су реализовале волонтерке Ивана Цветковић и Миљана Стошић. Проверена је тензија код 18 особа, од којих је 10 особа имало тензију већу од 140/90, уочено је такође да наведена лица имају изабраног лекара, али да не иду редовно на прегледе или не користе терапију уредно. Сви подаци су предати Дому здравња, како би изабрани лекари, лица која су у ризику позвали на преглед;

· Волонтери Црвеног крста су се 29. септембра у периоду од 10 до 12 сати, прдружили и учествовали у истим акцијама контроле крвног притиска за суграђане,  у Пешачкој зони и испред Градске управе;

· Волонтерка Црвеног крста Ивана Цветковић, која је студент Факултета медицинских наука, припремила је и презентовала свој рад на тему „Болести срца и крвних судова“ пред 32 члана Омладинске теренске јединице „Др Елизабет Рос“, на њиховом редовном састанку;

· У Кутку за квалитетније старење, овим поводом је у уторак, 3. октобра, одржан сусрет старијих суграђана који се у Кутку окупљају са малишанима из суседског вртића „Наша радост“, који су заједно, подсећајући се на значај физичке активности, радили вежбе.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *