10 May

Округли сто и промоција Практикума за неформалне неговатеље дементних особа

Уоквиру Недеље Црвеног крста у просторијама Црвеног крста Крагујевац, одржан је округли сто на ком је представљен Практикум за неформалне неговатеље дементних особа. На округлом столу на ком су учестововали представници града Крагујевца, Универзитетског клиничког центра Крагујевац Геронтолошког центра, Дома здравља,  Психијатријске клинике, цивилног сектора, Kутка за квалитетније старење, установа социјалне заштите, Савета за родну равноправност, Саветовалишта за ментално здравље, Службе кућног лечења се дискутовало о деменцији и положају неформалних неговатеља.

Уз финансијску подршку града Kрагујевца приручник је израдио стручни тим Градске организације Црвеног крста у сарадњи са неформалним неговатељима и познатим психијатрима, психолозима и терапеутима, који су учествовали у ради Саветовалишта за неформалне неговатеље дементних особа.

Практикум је настао као резултат рада Саветовалишта за неформалне неговатеље дементних особа који се заснива на групним и индивидуалним састанцима неформалних неговатеља и стручњака који им пружају помоћ и подршку, а све у циљу да се неговатељима олакша и помогне двадесетчетворочасовно неговање њима блиских особа.

„Град Kрагујевац је након пилот пројекта који је на националном нивоу покренула Надежда Сатарић из удружења Амити, наставио да подржава кроз рад Саветовалишта за неформалне неговатеље а које је почело са радом у јуну 2021. године“, рекла је др Гордана Дамњановић, чланица Градског већа за здравствену и социјалну заштиту. „Деменција је један од главних узрока инвалидитета и зависности старијих особа од туђе помоћи. Деменција има физичке, психолошке, социјалне и економске ефекте, не само код особа које од ње болују, већ и ширем кругу њима блиских особа. Практикум је настао од информација које су добијене од породица, знања из система и одговора оних који су добили оснажења кроз пилот пројекат. Дамњановић је говорила о предностима и недостацима система социјалне заштите истичући при том да је приоритет да се коришћењем постојећих лиценцираних услуга социјалне заштите оснажи и очува породица. Саветовалиште је идеално и не тако скупо решење из којег је и настала ова својеврсна брошура. Црвени крст је понос града Kрагујевца у ширењу најхуманијих вредности“, поручила је др Дамњановић.

„Поносни смо јер је Kрагујевац једини град у Србији који има Саветовалиште за неформалне неговатеље особа које имају деменцију.“, рекла је Невенка Богдановић, секретар ГО Црвеног крста која је одржала презентацију Практикума. „Започети пилот пројекат је био један од оних који се не прекидају зато смо поред Саветовалишта приредили Практикум за неформалне неговатеље који промовишемо у недељи најстарије хуманитрарне организације. Приручник поред симптома деменције, фактора ризика и превенције деменције садржи савете и когнитивне вежбе за особе са дијагнозом деменције али и упутства како прилагодити простор особи са деменцијом.“, додала је Богдановић и захвалила се свим сарадницима на изради и граду Kрагујевцу на финансијској подршци. Том приликом проф. др Ненаду Станишићу, члану Градског већа за финансије града Kрагујевца уручила је захвалницу на несебичној подршци и разумевању за издавање Практикума.


 

 

 

 


 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *