06 Nov

Одржана трибина “Инклузија и новинарство”

6. новембра, Црвени крст Смедерево је, у сарадњи са Црвеним крстом Kрагујевац и Црвеним крстом Србије организовао трибину под називом “Инклузија и новинарство” у Економско-трговинској школи у Смедереву. Поред ученика и професора ове школе, трибини, која је имала интерактивни карактер, су присуствовали, Слађана Димић, стручни сарадник Црвеног крста Србије за информисање и промотивне активности, Светлана Младеновић, члан Kомисије за информисање и промотивне активности Црвеног крста Србије, активисти и волонтери Црвеног крста Смедерево и Невенка Богдановић, секретар и Срђан Невенкић, волонтер Црвеног крста Kрагујевац.

После уводног говора мр Слободана Станковића, потпредседника Црвеног крста Смедерево и председника Kомисије за информисање и промотивне активности присутнима се обратила Живослава Лазић, председница Црвеног крста Смедерево која је истакла да у Црвеном крсту нема аматера, већ свако на свој професионални начин помаже људима у невољи и да је потребно пуно стрпљења у раду и учењу да бисмо дошли до великих резултата. “Сваки човек носи у себи грумен злата и треба радити на томе да чинимо једни другима оно што је најбоље”, рекла је Живослава Лазић.

Слађана Димић, је говорила, између осталог, на који начин Црвени крст Србије користи и друштвене мреже за промоцију својих активности, имајући у виду да већину волонтера нашег националног друштва чине млади.

Невенка Богдановић, и Срђан Невенкић, говорили су о пројекту “Инклузија и новинарство”, који је Црвени крст Kрагујевац у сарадњи са немачком организацијом Јанун започео у јулу ове године. Том приликом пренели су своја искуства и утиске из Хановера – града без баријера. Они су са још десеторо младих, у оквиру немачко-српске размене младих, путовали у Немачку. Срђан је навео да није знао много о инклузији, али да је у Хановеру кроз низ практичних примера прилагођавања града особама са инвалидитетом успео да схвати прави значај овог термина.

На крају излагања су навели и да у “Kрагујевачким новинама” о овој посети већ излазе текстови у наставцима, а у припреми је и видео презентација о посети Хановеру.

Присутнима се обратио и Томислав Живановић, секретар Црвеног крста поручивши да “Организација која нема подмладак и омладину нема ни будућност”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *