10 May

Одазовите се акцијама добровољног давања крви

Црвени крст Крагујевац и Служба за трансфузију крви и даље редовно спроводе акције добровољног давања крви у складу са свим препорученим епидемиолошким мерама.

Потребе за крвљу и крвним продуктима су свакодневница, па тако и у време пандемије.

Уочи Националног дана добровољних давалаца крви, за матуранте Прве крагујевачке гимназије, Медицинске школе и Прве техничке школе, одржана су мотивациона предавања о значају добровољног давања крви, али су ученици добили одговоре и на многа актуелна питања.

Упознати су да особе са које су прележале COVID-19 могу дати крв 28 дана након оздрављења, односно престанка симптома; такође, особе које су примиле вакцину могу дати крв 48 сати након вакцинације ако су примиле pfizer, moderna вакцину, или ако особа има неке пропратне појаве умор, главобоља, бол у мишићима, дрхтавица, бол у зглобовима, повишена температура и мучнина, онда треба да сачека 7 дана; а ако је особа примила Astrazeneca вакцину, потребно је сачекати 4 недеље након вакцинације. То исто важи и ако особа не зна коју је вакцину примила.

Сви даваоци крви и они који дају крв први пут могу се јавити сваког радног дана у Служби за трансфузију 7.30-17.00 или доћи на неку од акција. Преглед акција за добровољног давања крви се налази на сајту Црвеног крста крагујевац:

Завод за трансфузију крви Крагујевац

Помозите да неко оздрави или спасите живот!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *