11 Jul

Обука из психолошке прве помоћи

Сведоци смо све чешћих несреће (поплава, пожара, земљотреса…) које могу оставити трајне психолошке последице, због тога је важно након немилог догађаја актерима пружити психолошку помоћ.

У периоду од 11–13. јула, у просторијама Црвеног крста Крагујевац, запослени и волонтери су похађали обуку о пружању психолошке прве помоћи, коју је одржала Невенка Богдановић, секретар Црвеног крста Крагујевац, психолог и психотерапеут.

Основни циљ обуке је да се запослени и волонтери оспособе за деловање у кризним  ситуацијама, како би могли да помогну особама које су прошле кроз несрећу.

У несрећама се често дешава да особе буду преплављене емоцијама, које у разговору са другом особом могу да се контролишу и да се особа врати на сопствене снаге са којима може да се избори. Полазници су кроз обуку прошли различите технике комуникације како би помогли особама које су под стресом, а оно што је најважније – научили су да брину о себи пре него што пруже психолошку прву помоћ, јер није циљ да се особе које пружају психолошку помоћ истроше и  напуне лошим емоцијама, него да изађу на крај са тим осећањима.

Ова обука је волонтерима и запосленима помогла да умање стрес, поврате снагу и настави са ефикасним радом, јер свакодневно раде са рањивим категоријама људи.


 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *