09 May

Обука из прве помоћи

Активности младих: Обука из прве помоћи подмлатка

У склопу промоције и оспособљавања подмлатка за пружање прве помоћи, у суботу, 9. маја, одржана је прва у низу обука за ученике из три основне школе „Мирко Јовановић“, „Мома Станојловић“ и  „Милутин и Драгиња Тодоровић“. Након теоријског дела и одавања почасти др Елизабет Рос, инструктори, чланови екипе прве помоћи омладинске теренске јединице, започели су са практичним делом.

Обука припадника војске Србије

На основу позитивних искустава из протеклог периода, и ове године,  Војска Србије је у оквиру цивилне сарадње са другим институцијама, упутила позив  Црвеном крсту Крагујевац да се за запослене одржи обука из прве помоћи.

Обука је реализована 12. маја у касарни „Војвода Радомир Путник“, на отвореном простору у дворишту касарне у складу са препорученим мерама заштите од вирусне инфекције.

Реализатор обуке, био је др Слободан Китановић, инструктор прве помоћи, а млади волонтери су били демонстратори.

Курсеве прве помоћи, у оквиру Црвеног крста реализују сертификовани инструктори и лиценцирани предавачи прве помоћи, као и аниматори и шминкери повреда. Обука се састоји махом из практичних вежби да би сви полазници стекли више искуства, посебно из кардиопулмоналне реанимације поступака са раном, заустављање крварења и у имобилизацији код повреда коштанозглобног система.

Санитетски материјал, помоћна средства, као и едукативни DVD са кога полазници прате едукацију обезбеђује Црвени крст.


 

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *