14 Feb

Обраћање Њ.Е. господина Денисa Кифa, амбасадорa Велике Британије у Србији

Обраћање Њ.Е. господина Денисa Кифa, амбасадорa Велике Британије у Србији, на Варошком гробљу, 14.02.2019.године:

”Када сам дошао у Србију, морам да признам, нисам био потпуно свестан величине приче о британским медицинским мисијама, њиховом доприносу и односима између наше две државе и наша два народа. Након ових пет година проведених у Србији, верујем да смо заједничким напорима успели да причу о трима храбрим женама, међу којима се свакако истиче и  др Елизабет Рос, приближимо многим људима, и у Србији и у Британији.

Било да сам обилазио места по Србији где су жене попут др Рос оставиле свој неизбрисив траг,  или на догађајима који су организовани у Британији у знак сећања на ове истинске хероине, заједничко нам је свима било осећање дивљења, захвалност и блискост, јер смо део ове предивне приче.

Ја сам веома поносан што је мој деда студирао Медицину на Универзитету у Глазгову, где је студирала и др Рос, јер хоћу да верујем даje судба делимично  заслужна за вредности које су их красиле.

Њене колеге су говориле: „Др Рос је особа каква се ретко среће, брилијантних интелектуалних способности и уз изузетне оригиналности. Неустрашивост, снага и ум су је водили до висина о којима су други могли само да сањају. Неустрашиве су свакако биле и: Лиуз Џордан, Маргарет Нил Фреизен, Агнес Минчел, Мејбел Дирмер и Лорна Ферис.

Иако су знале каквој се опасности излажу, то их није поколебало и због тога ми морамо показати нашу захвалност и поштовање. Неустршивост су показале и Изабел Папн, Евелина Хаверфилд, Елси Инглис, Флора Сендс, Кетрин МекФејл и сви они, било да су долазили из Британије, Канаде, Аустралије и неке друге од савезничких земља, које су промовисале људске вредности у тим страшним данима.

Дани, сва срећа, нису сада толико тешки ни за кога од нас. Мада се сви суочавамо са својим изазовима, ипак овде, где су пре више од 180 година почели дипломатски односи између Британије и Србије, желим да још једном потврдим одлучност Британије да и даље вредно ради на јачању веза између наша два народа и наше две државе.

Желео бих да се на крају, у име Уједињеног Краљевства, али и у име своје супруге и своје име, захвалим грађанима Крагујевца као и градским властима на великом пријатељству, које негују скоро два века. Морам се још захвалити и др Вуковићу и његовој породици, Луиз Милер, представницима Црвеног крста, и свима онима широм Србије који су својим преданим радом сачували приче о овим људима и вези између наших држава, од заборава.

Искористио бих и прилику да свим грађанима Србије честитам сутрашњи празник државности, која је и почела овде, у Крагујевцу.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *