18 Oct

Обележен 18. октобар Европски дан борбе против трговине људима

Низом превентивних активности у циљу подизања свести код грађана је обележен Европски дан борбе против трговине људима. Како не би упали у ланац трговине и како би се што боље заштитили, едуковани волонтери Црвеног крста Крагујевац су интезивно радили на едукацији деце и младих, користећи  превентивни пакет који је прилагођен свим узрастима.

Активности које су спроведене:

-информативна радионица за 40 родитеља чија су деца са потешкоћама у развоју

-краћа радионица са 64 члана Кутка за квалитетније старење

-пропагандни матерјал су млади волонтери дистрибуирали на јавним местима у граду. Том приликом су и са децом узраста од 6 до 10 година слагала пазл и играла игру „Чувај се ти“ а у предшколским установама обухватили 134 малишана краћим предавањем

-едукације са сарадницима из полицијске управе су била усмерена на више разреде основних школа и средњошколце укупно165 ученика

-постери и лифлети су подељени у биоскопу и књижарама како би посетиоци наведених објеката могли да се информишу

edbptl-2 edbptl-3 edbptl-4

 

 

 

 

 

Црвени крст Крагујевац током целе године ради на упозоравању јавности и најрањивијих група а 18. октобар је дана када интезивирамо активности као одговор на један од најкоплекснијих и најраспрострањенијих облика криминала који погађа читав свет. У свакодневном раду са најосетљивијим категоријама (корисници програма народне кухиње, млади са потешкоћама у развоју) трудимо се да препознамо жртву, заштитимо њен индетитет, пружимо потребне информације и адекватно реагујемо. Као потписници локалне мреже за сузбијање трговине, заједничким снагама спроводимо различите мере. Са полицијским инспекторима радимо едукацију по школама и факултетима а са Ценртом за социјални рад сарађујемо када је потребна подршка за жртве у одећи, средствима за хигијену или у храни. Један  волонтер је током два месеца у Црвеном крсту Суботице пружао подршку у раду са мигрантима који су једна од најостљивијих категорија.

edbptl-5С’обзиром да расте број жртава из године у годину, Црвени крст Крагујевац наставља да мотивише и едукује што већи број младих волонтера али и професионалаца који могу да пренесу знања и информација за што већи број суграђана.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *