11 Sep

Обележен светски дан прве помоћи

У суботу 11. септембра под слоганом ”Прва помоћ деци – прва помоћ за децу обележен је Светски дан прве помоћи са циљем да се скрене пажња јавности колико је важно учити децу од најранијег узраста да правилно реагују у случају незгоде и како да пруже прву помоћ. Јако је важно да сви који раде са децом и бораве са њима, знају које су најчешће повреде код деце и како да помогну у случају повређивања.

Млађе генерације су највише заинтересоване за обуку у пружању прве помоћи.

Волонтери Црвеног крста Крагујевац разним активностима покушавају да подигну свест грађана да правилно пружање прве помоћи може спасити животе.

Тог дана, најуспешнији млади волонтери Црвеног крста Крагујевац, екипа Омладине је учествовала на смотри екипа прве помоћи која је ове године организована у Краљеву, на којима су приказивали вештине спасавања живота и пружања прве помоћи на симулираним ситуацијама несреће и повређивања код деце и младих.

Најчешће повреде код деце се дешавају  у кући, парку, на игралишту.

Деца кроз игру стичу нова знања и искуства. Због немогућност препознавања опасности, долази до повређивања деце. Уобичајене врсте активности код деце, ко што су трчање, скакање, пењање, вожња бицикла могу довести до настанка повреде. Родитељи и васпитачи се морају постарати да дечија игра буде што безбеднија, пре свега избором игара, играчака и других реквизита.

Зато, сваке године Црвени крст Крагујевца врши обуку васпитача, учитеља, наставника и ученика. Поводом обележавања Светског дана прве помоћи, малишани вртића „Лептирић“ су присуствовали једној обуци, где су  кроз игру и дружење са волонтерима Црвеног крста научили основе прве помоћи. Као мали знак пажње од Црвеног крста добили су лифлет „Како да пружиш прву помоћ“, распоред часова и налепнице за свеске важних телефона (полиција, ватрогасци и хитна помоћ). Своје виђење Црвеног крста приказаће кроз цртеже, које ће нам доставити.


 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *