07 Apr

Обележен светски дан здравља

Црвени крст Крагујевца је и ове године низом активности започео обележавање – 7.априла – Светског дана здравља, чија је тема посвећена депресији, а слоган је „Депресија – хајде да разговарамо“.

Депресија је болест коју карактеришу туга, губитак интересовања за догађаје из непосредног окружења, уз немогућност обављања свакодневних активности у трајању од најмање две недеље. Људи који пате од депресије имају неколико карактеристичних симптома: губитак енергије, промену апетита, поремећај сна, анксиозност, смањену концентрацију, осећај безвредности, кривице и безнађа, мисли о самоповређивању и самоубиству.

 Према подацима Светске здравствене организације, 322 милиона људи пати од депресије, а у Србији од депресије пати 5% популације.

Циљ овогодишње кампање јесте да се мотивише што већи број људи који имају симптоме депресије, да потраже помоћ.

Крагујевачки Црвени крст ће поводом Светског дана здравља организовао превентивне прегледе за старе у МЗ Мале Пчелице, а промотивне активности биће реализоване и у ТЦ Делта Парк и Кутку за квалитетније старење. Најважнија активност за младе овим поводом јесте ликовни и литерарни конкурс који подржава Град Крагујевац, а теме су и директној вези са очувањем менталног здравља. Награђивање најбољих аутора биће одржано у мају месецу, у Недељи Црвеног крста.

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *