15 Jun

Обележен Светски дан доборовољних даваоца крви

Светски дан добровољних даваоца крви ове године је обележене под слаганом „Хвала што сте ми спасили живот“ и посвећен је захвалности милионима људи у свету који добровољно, анонимно и ненаграђено дају крв и на тај начин спашавају хиљаде живота сваки дан. Овај глобални празник Србија обележава од 2005. године, а 14. јун је одабран јер је то дан рођења Карла Лајштајнера, проналазача основних крвних група.

Поред промотивних, кључне активности Црвеног крста Крагујевац овим поводом биле су усмерене на пријеме вишеструких добровољних даваоца крви и уручивања признања да дату крв.

Дан ДДК 2Тако је на предлог Црвеног крста Крагујевац, Веће самосталних синдиката града Крагујевца 15. јуна 2015. године са почетком у 10 сати, организовало пријем за добровољне даваоце који су крв дали 5 пута, а истог дана у поподневним сатима, заједничком свечаношћу Црвени крст Крагујевца и Служба за трансфузију Клиничког центра Крагујевца су угостили даваоце који су крв дали 10,20 и 35 пута. На овим свечаностима, председник Комисије за доборовољно давалаштво крви Црвеног крста Момчило Ђукић, уручивао је даваоцима заслужена признања за вишедеценијску хуманост.

Члан Градског већа за здравствену и социјалну заштиту др Гордана Дамњановић је у просторијама Града Крагујевца, 30. јуна 2015. године приредила пријем за даваоце који су крв дали по 50, 75 или 100 пута и уручила им том приликом испред Града Крагујевца поклон у знак захавлности, а Црвени крст Крагујевца – утврђена признања Црвеног крста Србије. Овом приликом, уручена су и четири признања „Најхуманија средина“, радним организацијама које, међу чијим радницима има више од 4% добровољних даваоц крви. То су:

• Подружница Црвеног крста „Енергетика д.о.о.“,
• Подружница Црвеног крста „Застава Оружје“
• Подружница Црвеног крста „Застава Импро“
• Подружница Црвеног крста „Застава Возила“.

Дан ДДК 3

Дан ДДК 4 Дан ДДК 5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *