30 Aug

Обележен Међународни дан несталих лица

Црвени крст Крагујевца je и ове године обележио 30. август – Међународни дан несталих лица, са циљем да сензибилише јавност за проблеме са којима се суочавају породице несталих лица, мотивишући је на размишљање о могућим начинима помоћи на нивоу читавог друштва.

 Служба тражења је поводом Дана несталих лица, посетила 5 породица на територији Крагујевца, чији су ближњи нестали на територији бивших југословенских република током оружаних сукоба. Овим породицама Црвени крст Крагујевца већ дужи низ година пружа психосоцијалну подршку, као и потребну материјалну помоћ.

 У оквиру дружења чланова „Кутка за квалитетније старење“, 29. августа 2017. године, координатор канцеларије Службе тражења у Крагујевцу, говорила је присутним члановима о обележавању Дана несталих и активностима Службе тражења Црвеног крста Крагујевца, а на јавност о овоме била упознате и путем друштвене мреже Facebook и интернет порталима.

Наиме, према последњим информацијама Црвеног крста Србије, 1187 тражења лица несталих на територији бивших југословенских република је још увек нерешено, од којих се 625 захтева односи на сукоб у Хрватској, 189 захтева – на сукоб у Босни и 373 захтев – на сукоб на Косову и Метохији.

Координационој канцеларији Службе тражења у Крагујевцу поднети су захтеви за тражење 120 лица, која се воде као нестала.

Црвени крст Крагујевца, у оквиру јавних овлашћења која су му поверена Законом о Црвеном крсту, спроводи активности Службе тражења, чији је основни задатак да помогне поновно успостављање изгубљених контаката породице са раздвојеним члановима, а услед оружаног сукоба, природне или људским фактором изазване несреће, миграције, сиромаштва и др.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *