26 Jun

Обележен Међународни дан борбе против кријумчарења и злоупотребе дрога – 26. јун

Злоупотреба и последице злоупотребе психоактивних супстанци погађају све друштвене слојеве у свим земљама света. Проблем злоупотребе дроге је комплексно питање које погађа милионе људи широм света. Многи људи који користе дрогу суочавају се са стигмом и дискриминацијом, што може додатно да нашкоди њиховом физичком и менталном здрављу и спречи их да добију помоћ која им је потребна. Резолуцијом 42/112, 1987. године Генерална скупштина УН-а прогласила је 26. јун Међународним даном против злоупотребе и незаконите трговине дрогама као израз одлучности да ојача деловање и сарадњу у борби против злоупотребе и трговине дрогама. Овај датум се обележава сваке године, како би се оснажила сарадња у оквиру напора да се изгради свет у коме неће бити злоупотребе дрога.

Ове 2023. године, кампања под слоганом “Људи на првом месту: зауставимо стигму и дискриминацију, појачајмо превенцију”, има за циљ подизање свести о важности опхођења према особама које користе дрогу са поштовањем и емпатијом и давања приоритета превенцији.

Црвени крст Крагујевца у сарадњи са партнерима обележава Међународни дан против злоупотребе и кријумчарења дрога организовањем различитих активности, чиме доприноси даљем јачању међусекторске сарадње у области смањења понуде и потражње дрога. Тим поводом, Црвени крст Крагујевац је реализовао следеће активности:

  • Млади волонтери Црвеног крста Крагујевац, су на свом редовном састанку, имали предавање о штетности дрога и припремали се да дају одговоре на ова питања, у директном раду са грађанима, на Арсенал фесту;
  • На дан обележавања Међународног дана борбе против злоупотребе дроге -26. јуна, волонтери Црвеног крста су реализовали уличну акцију дистрибуције едукативног материјала о штетности дроге;
  • У оквиру „Арсенал фест-а“, одржаног у периоду од 28. јуна – 1. јула у Крагујевцу, млади волонтери су пружали санитетско обезбеђење на наступима еминентних група и појединаца, и том приликом је вршена дистрибуција промотивног/едукативног материјала, али је и указивана прва помоћ лицима до доласка хитне помоћи, а између осталих, било је и лица која су користила неке врсте опојних средства.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *