18 Oct

Обележен Европски дан борбе против трговине људима – 18.октобар

Незапосленост, сиромаштво, социјална искљученост, породично насиље, дискриминација утичу на људе а посебно младе да у потрази за бољим животом или само у борби за опстанак потраже посао и изграде живот у неком другом граду или земљи.

Црвени крст Крагујевац током целе године ради на упозоравању јавности а посебно најрањивијих група о сложености проблема трговине људима и на обуци нових едукатора који ће радити на превенцији. Обележавањем Европског дана борбе против трговине људима, смо интензивирали активности као одговор на један од најкомплекснијих и најраспрострањенијих облика криминала који погађа читав свет па и наше друштво. Наш задатак је да радимо на превенцији а рад је усмерен на децу, младе као и посебно угрожене циљне групе. У складу са тим су реализоване различите активности.

Уочи самог обележавања, 17. октобра, одржане су информативне радионице за 6 одељења другог разреда у ОШ „Станислав Сремчевић“, предавање за 4 одељења ученика 7.  разреда ОШ „Светозара Марковић“, предавање за студенте на Факултету медициснких наука, где је гост био др Милан Жарковић са Криминалистичко – полицијске академије. Истог дана, члан Градског већа, др Гордана Дамњановић је на годишњем састанку Локалних тимова за борбу против трговине људима Републике Србије у Нишу, представила резултате локалног тима Града Крагујевца за борбу против трговине људима. Тада је истакла значај рада волонтера Црвеног крста Крагујевац. Како би се широј јавности скренула пажња на овај проблем, 18.октобра су волонтери поделили информативни материјала у ТЦ Рода а реализована је и радионица за ученике 5.и 6. разреда у ОШ „Мирко Јовановић“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *