22 Sep

Обележен “Дан без аутомобила”

Црвени крст Крагујевца се и ове године укључио у обележавање „Дана без аутомобила“ и важан био важан део манифестације познате као „Eco street party“.  Циљ ове манифестације је да се скрене пажња јавности на проблем загађености ваздуха у великим градовима и да се смањи коришћење аутомобила на градским улицама, промовишу шетња, спорт и здрави стилови живота. Организатор овогодишњег обележавања „Дана без аутомобила“ био је Ђачки парламент  Прве крагујевачке гимназије.

dba2016-2 dba2016-3

 

 

 

 

 

Акција доборовољног давања крви је, 22. септембра у периоду од 12 до 15 сати, веома успешно реализована. Позиву на хуманост су се одазвале 32 особе, а прикупљене су 22 јединице крви. Посебно нам је важно што је највећи део прикупљених јединица управо од чланова Ђачког парламента, ученика Прве крагујевачке гимназије са тек навршених 18 година, који су спремни да поново учине ово хумано дело  у пролеће 2017. године, у акцији коју организују Црвени крст и школа заједно. Чак и они мало млађи, ученици који још увек нису достигли пунолетство, обезбеђивањем писане сагласности родитеља да смеју дати крв, показивали су своју спремност, одговорност и зрелост и покушавали да дају крв. dba2016-4Ипак, законском уредбом је прописано да ће зато бити потребно да сачекају да наврше 18 година. Изузетну захвалност за сарадњу и свесрдну подршку у спровођењу активности, Црвени крст Крагујевца дугује господину Бојану Влашковићу, који је омогићио да се акција првикупљања крви одржи у кафеу „Немам Ве Де“ и да УГ „Шумадија фест“ покони по комплет карата за „Шумадија фест“ сваком добровољном даваоцу крви.

dba2016-5 dba2016-6Демонстрацију пружања прве помоћи код повреда и стања, вршили су волонтери Црвеног крста Крагујевац, а малишани – предшколци и ученици нижих разреда који су организовано посећивали пунктове су били веома знатижељни, препуни питања и слободе да се опробају у томе. Волонтери су их научили основама збрињавања повреда, али и важним телефонима који се позивају у случају хитности.

Током трајања манифестације, волонтери Црвеног крста су такође присутној деци, ученицима, родитељима, просветним радницима и осталим грађанима делили едукативни, првенствено здавствено-васпитни материјал Црвеног крста Крагујевац.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *