14 Feb

Обележена 106. Годишњица смрти др Елизабет Рос

Град Крагујевац и Црвени крст Крагујевац су 14. Фебруара обележили 106. годишњицу смрти др Елизабет Рос и осталих чланица британске санитетске мисије, које су изгубиле живот у Првом светском рату помажући рањеним и болесним војницима у Крагујевцу.

Свечаном пријему у згради Градске управе су присуствовали представници Амбасаде Велике Британије, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Војске Србије, Међународног комитета Црвеног крста, Црвеног крста Србије, Универзитета, Шумадијског управног округа и Града Крагујевца. Присутне је у име града Крагујевца поздравио Мирослав Петрашиновић, председник Скупштине града, који је  подсетио на пожртвованост др Елизабет Рос и чланица британске лекарске мисије, које су у јеку епидемији тифуса одлучиле да дођу у Крагујевац.

Такође, о храбрости ових жена, говорио је војни аташе Амбасаде Велике Британије, Ник Илић истакавши да је Елизабет Рос била једна од 400 доктора и медицинских радника из Велике Британије и Ирске који су се добровољно пријавили да дођу и помогну Србији. Они су у нашем народу видели нешто што су већ носили у себи, велику љубав према слободи.

«Оне су данас и неизмерна порука захвалности свим медицинским радницима и волонтерима, који су већ годину дана, између породице и пацијената, изабрали пацијенте», истакла је Невенка Богдановић, секретар Црвеног крста Крагујевац.

После пријема у згради Градске управе, на Варошком гробљу је одржан је помен и положени су венци.

Прочитана је награђена песма, (на конкурсу који је расписао Црвени крст  Крагујевац) посвећена др Елизабет Рос – химну захвалности свим хуманитарним радницима.

Волонтери омладинске теренске јединице Црвеног крста Крагујевац «Др Елизабет Рос» су пре одласка на Варошко гробље, положили цвет на спомен-плочу др Елизабет Рос, која се налази у дворишту Црвеног крста Крагујевац.


 

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *