14 Feb

Обележена 102. годишњица од смрти др Елизабет Рос

Обележавање 102. годишњице од смрти др Елизабет Рос и осталих чланица британске санитетске мисије које су изгубиле живот у Првом светском рату помажући рањеним и болесним војницима у Крагујевцу, традиционално је одржано 14. фебруара.

Црвени крст Крагујевца је најпре у својим просторијама угостио публицисткињу Луиз Милер и њеног супруга Пол Њутна, као и екипу Радио-Телевизије Србије која је снимајући прилог за емисију “Око магазин”, разговарала са младим волонтерима Црвеног крста, члановима Омладинске теренске јединице под именом др Елизабет Рос. Потом је уследио пријем у згради Градске управе за представнике амбасада Канаде и Аустралије, Међународног комитета Црвеног крста, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Шумадијског управног округа, предстванике Команде гарнизона, Црвеног крста Србије и Српског лекарског друштва. У име града Крагујевца госте су поздравили: Мирослав Петрашиновић и заменик градоначелника Крагујевца Ивица Момчиловић са својим сарадницима, као и начелница Шумадијског округа Биљана Илић Стошић. Саветник у амбасади Канаде господин Брајан Ебел је  овом приликом истакао да је овај догађај врло важан, да добри и пажљиви људи из Крагујевца се сваке године сете пријатеља из других држава који су дошли овде да помогну жртвама Првог светског рата. “Сто   година после тога, ми смо овде заједно као што су и они били заједно и стога је нама  част да будемо овде”, истакао је Ебел.

Комеморација и полагање венаца су одржани потом на Варошком гробљу, помен је служио Његово преосвештенство епископ шумадијски господин Јован, а поред представника Града и Српског лекарског друштва, обратили су се и млади  волонтери  и истакли:

“Као једна од оних људи који имају само годину рођења, Ви сте докторка Рос, постали икона хуманости, због које сви поносно носимо звање волонтера. У таквој је части, нама волонтерима лако да међу својим суграђанима ширимо доброту, бринемо о здрављу и ублажавамо сиромаштво.

Смерно ћемо пратити сваки путоказ, који сте својим делима уцртали.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *