20 Feb

101. годишњица смрти др Елизабет Рос

На Варошком гробљу у Крагујевцу, свештенство Епархије шумадијске служило је 12. фебруара 2016. године помен др Елизабет Рос и страдалим чланицама страних санитетских мисија у Србији. Након помена, поводом обележавања 101. годишњице смрти др Елизабет Рос венце крај њеног спомен облежја положили су, поред градоначелника  Крагујевца Радомира Николића и његових сарадника, представника амбасада Канаде, Велике Британије и Аустралије и представница Међународног комитета Црвеног крста Сања Иваниш, председник Црвеног крста Србије проф. др Драган Радовановић и председник и потпредседник Црвеног крста Крагујевац прим. др Стеван Китанић и др Љубиша Милојевић, као и представници Омладинске теренске јединице “Др Елизабет Рос“.

101-years-3У име амбасаде Велике Британије, пуковник Сајмон Фицгибон, војни аташе захвалио се граду Крагујевцу и грађанима што, како је рекао, чувају успомену на др Елизабет Рос и чланице британске хуманитарне мисије које су страдале у страшним данима, данима епидемије тифуса у Првом светском рату. Почаст др Елизабет Рос, Лорни Ферис, Мејбл Дирмер и осталим хероинама међународних хуманитарних мисија одали су и млади волонтери Црвеног крста, чланови теренске јединице “Др Елизабет Рос“ који својим ангажовањем и пружањем помоћи старим, усамљеним и болесним људима показују да заиста разумеју и препознају храброст, мудрост и моралну снагу почивших докторки.

101-years-4У оквиру обележавања ове годишњице, у Конаку кнеза Михаила Народног музеја, отворена је изложба фотографија «Савезничке медицинске мисије у Србији 1914-1918: улога Велике Британије, Аустралије и Канаде» настала у сарадњи амбасада Канаде, Велике Британије, Аустралије и Народног музеја из Крагујевца. Изложбу је отворио Њ. Е Филип Пинингтон, амбасадор Канаде у Србији у присуству пуковника Сајмона Фицгибона, војног аташеа Амбасаде Велике Британије и госпође Мелинде Рио, првог секретара и конзула
Амбасаде Аустралије, других гостију и бројних Крагујевчана. Изложба расветљава многобројна лица неустрашивих британских, канадских и
аустралијских жена лекара и медицинских сестара, чланица хуманитарних 101-years-6санитетских мисија у Србији од којих су се неке храбро бориле са епидемијама великих размера каква је била епидемија тифуса у Крагујевцу или повлачећи се са српском војском и делећи са њима најтеже тренутке.  Изложба ће бити отворена до 10. марта.

Црвени крст Крагујевца је поводом ове годишњице, амбасадама Канаде, Велике Британије, Аустралије и Градској управи поклонио аквареле који су рад волонтера крагујевачког Црвеног крста, а инспирисани су спомеником палим Шумадинцима у ослободилачким ратовима.

Церемонији је ове године присуствовала и госпођа Бојана Харисон, која је, у знак захвалности граду Крагујевцу за неговање сећања на шкотске хуманисткиње, посредовала у контактима са донаторима из Шкотске, захваљујући чему је за угрожене Крагујевчане децембра 2015. године стигла изузетно вредна хуманитарна помоћ у гардероби и хигијенским средствима и сарадња ће бити настављена.

101-years-5Крагујевац, Варошко гробље, али и изложбу у Конаку кнеза Михаила, и ове године је обишла Луиз Милер, публицисткиња из Единбурга и велики пријатељ Црвеног крста Крагујевца и српског народа, одавши још једном почаст британским хуманисткињама, а нашем граду – захвалност, што на њих брижно чува сећање.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *