21 Sep

Обележавање Светског дана борбе против Алцхајмерове болести

На иницијативу Светске здравствене организације сваки септембар обележава се као месец борбе против Алцхајмерове болести.

Циљ обележавања Светског дана борбе против Алцхајмерове болести јесте скретање пажње јавности о значају болести, потешкоћама и изазовима у дијагностици, лечењу, као и потребама и проблемима са којима се оболели и њихове породице свакодневно сусрећу.

Деменција представља стечени губитак интелектуалних способности са поремећајем памћења, мишљења и понашања који ометају професионалне свакодневне активности.

Ове особе упућене су на помоћ и негу своје породице.

Светски дан борбе против Алцхајмерове болести први пут је обележен 21. септембра 1994. године када су се удружења за борбу против ове болести и друге организације широм света ујединиле у напорима да се подигне свест о болести и њеном утицају на породице, заједнице и нације. Болест је описао немачки психијатар Алојз Алцхајмер 1906. године.

Црвени крст Крагујевац организовао је предавање везано за деменцију и том приликом присутнима су подељена кратка упутства о уређењу дома дементних особа, исхрани, које вежбе радити са њима, као и како да неговатељи сачувају себе и своје здравље како би могли да помогну онима којима су потребни.

Тим поводом докторка Сузана Перовић, која је и волонтер Црвеног крста Крагујевац и учествује у Саветовалишту за неформалне неговатеље, је 21. септембра гостовала је у Мозаику на РТК и причала о Алцхајмеровој болести.

Саветовалиште за неформалне неговатеље у Крагујевцу, којим координира Ана Миловановић,  до сада је имало 30 позива у којима су се јављали неговатељи који брину о дементним особама и тражили помоћ у виду разговора и савета како да помогну себи и особама које негују.

 Са њима разговара и даје им бесплатне савете психолог и психотерапеут Невенка Богдановић.

Разговор са психологом се може заказати на телефон Саветовалишта 034/334-820, сваког радног дана од 9 до 13 сати.

Алцхајмерова болест није разлог да се повлачите или кријете у себе. Што је више људи у вашој околини упознато са ситуацијом,то ћете лакше наићи на разумевање, помоћ и подршку.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *