14 Sep

Низом активности обележен је Светски дан прве помоћи

Светски дан прве помоћи ове године је обележен 14. септембра. Овогодишња тема Светског дана прве помоћи нас подсећа на то да свако има право да научи прву помоћ без обзира на пол, узраст, расу. Прва помоћ треба бити доступна свима, свим категоријама људи у друштву. Светски дан прве помоћи Црвени крст Крагујевца je обележио низом активности, са циљем да скрене пажњу јавности о значају познавања прве помоћи за појединца и друштвену заједницу.

Дан уочи обележавања Светског дана прве прве помоћи, 13. Септембра 2019. године инструктор прве помоћи Црвеног крста Крагујевац, Драгица Драгољевић  је гостовала у емисији Мозаик“  РТ Крагујевац, и том приликом најавила активности Црвеног крста Крагујевца, као и промовисање поруке овогодишњег Светског дана прве помоћи.

Једна од активности коју је организовао Црвени крст Крагујевца је и показна вежба из прве помоћи у Средњој школи „Ђура Јакшић“ у Рачи, коју већ дужи низ година организујемо у сарадњи са Црвеним крстом Рача и руководством школе. Том приликом екипа Омладине Црвеног крста Крагујевац је свим ученицима школе, као и просветним радницима и руководству демонстрирала збрињавање повреда које се могу догодити у саобраћају, радном месту, школи.

Поводом обележавања Светског дана прве помоћи, у периоду од 9. до 13. септембра, Црвени крст Крагујевац је у сарадњи са сарадницима из ОШ „Вук Стефановић Караџић“, „Мирко Јовановић“, „Станислав Сремчевић“ ПУ „Невен“, „Бубамара“, „Зека“ организовао предавања ученицима првог разреда и предшколцима о значају прве помоћи. Овим једночасовним предавањима је обухваћено 913 малишана.

Сваком предшколцу и прваку је подељен „Мој мали подсетник“ са важним телефонима у оквиру акције „Безбедност деце у саобраћају“, којом сваке године буде обухваћено око 2500 предшколаца и ученика првог разреда,

Важност познавања прве помоћи су наши волонтери показали нашим суграђанима у Пешачкој зони, приликом обележавања Светског дана срца стављајући акценат на препознавање кардиоваскуларних обољења, при чему су заинтересоване суграђане едуковали како правилно указати прву помоћ. Свако од нас може бити у прилици да му је потребна прва помоћ. У исто време свако од нас може да научи да пружи прву помоћ. Зато ће Црвени крст Крагујевца за заинтересоване суграђане 18. октобра одржати бесплатну обуку.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *