12 May

Неизбрисив тренутак у времену

Секретар Црвеног крста Крагујевац, Невенка Богдановић је присуствовала отварању изложбе радова чланова породица несталих лица под називом „Неизбрисив тренутак у времену“. Изложба представља завршни део пројекта Међународног комитета Црвеног крста – Регионалне делегације у Београду и Црвеног крста Ниш под називом „Пружање психолошке и психосоцијалне подршке породицама несталих лица и меморијализација”.

Први, пилот, пројекат је реализован у Крагујевцу, 9. децембра, под називом „Заробљено време“, када су Црвени крст Србије и Међународни комитет Црвеног крста, уз помоћ и подршку Скупштине града Крагујевца у Свечаном салону Градске управе, представили изложбу уметничких радова чланова породица несталих која је била резултат заједничке сарадње Црвеног крста Србије и Међународног комитета Црвеног крста на пројекту психосоцијалне подршке и подршке менталном здрављу покренутом у Црвеном крсту Крагујевац за породице несталих лица из сукоба 90-их прошлог века.

Присутнима на изложби у Нишу су се обратили, између осталих и председник Комисије за нестала лица Владе Републике Србије, Вељко Одаловић, који је нагласио да се на простору бивше Југославије још 9.800 води као нестало и да је највећи део са простора Косова и Метохије; генерални секретар Црвеног крста Србије, Љубомир Миладиновић истичући да се ради о веома значајном пројекту којим се покушава велика туга и патња породица ублажи, до сазнавања коначне судбине њихових ближњих. Истакао је да су породице биле веома активне. Веома дирљив је био говор једне од присутних гостију  на изложби у Нишу– Љиљане Здравковић из Међународног комитета Црвеног крста који у целости преносимо у наставку.

Драге породице, уважени представници домаћих и страних институција,

представници медија и пријатељи из Црвеног крста Србије

 Данас смо се окупили у Нишу како бисмо обележили свечано отварање изложбе под називом “Неизбрисив тренутак у времену”. Изложба представља уметничка дела – осликане сатове које су породице несталих лица створиле као сећање на своје вољене који су нестали. Ова уметничка дела су настала у оквиру пројекта Менталног здравља и психосоцијалне пордршке кроз меморијализацију, који је предводио Међународни комитет Црвеног крста у сарадњи са Црвеним крстом Ниш и који је имао за циљ да помогне породицама несталих лица да се носе са траумама које су доживеле и неизвесношћу са којом и данас живе. Сваки сат који видите овде није само комад уметности, изложени сатови нису само изнимно лепи, и није им функција да нас само подстичу на размишљање, већ представљају и приче породица које су их створиле. Сваки сат има јединствену причу, део је сећања на вољене који су нестали, и на њихову борбу да не буду заборављени и сваки је симбол наде, љубави и вере.

Од скоро 35.000 људи чији нестанак је пријављен Међународном комитету Црвеног крста, 9.805 имена се још увек налази на списку несталих. То је обесхрабрујуће и забрињавајуће. МKЦK се бори да судбина сваког несталог лица буде разрешена а да њихове породице, у тој борби, не буду заборављене.

Зато је и ова изложба веома значајна за све нас.

Стога, користим и ову прилику да у име Међународног комитета Црвеног крста позовем представнике власти из земље и региона као и међународне актере, да уложе још више напора да се дође до информација које могу помоћи да се расветле судбине што је могуће више људи који се и даље воде као нестали.

Бол и борба породица несталих лица може бити преплављјујућа, а потрага за одговорима једно дуго и мучно путовање. Упркос томе, породице показују непоколебљиву снагу и отпорност, што нас из МKЦK-а чини поносним што стојимо уз њих.

Ова изложба је јединствена по томе што представља пример како уметност може да се користи као средство за превазилажење стигматизације и искључености, и за подизање свести о важним друштвеним питањима. Изложба је сведочанство о снази и отпорности људског духа и моћи уметности да лечи и зближава људе. Kао представник делегације Међународног комитета Црвеног крста у Србији, осећам се изузетно поносно због тога што смо успели да створимо нешто што ће остати као трајна успомена на најлепше тренутке из живота породица у време док су сви били на окупу.

Желим да искористим ову прилику да изразим захвалност свим људима који су помогли у стварању ове изложбе – од породица несталих лица које су нам повериле своја сећања, до наших партнера из Црвеног крста Ниш који су уложили огроман напор да би ово постало стварност. Ова изложба је доказ да када људи раде заједно, могу да створе нешто заиста невероватно.

На крају, желим да вас позовем да се препустите овом искуству, да уживате у сваком од ових сатова, и да у њима пронађете нешто што ће вам помоћи да боље разумете свет око себе. Позивам вас да заједно славимо људски дух и непоколебљиву наду која нас држи да идемо напред.

Хвала вам на пажњи и уживајте у овој изложби “Неизбрисив тренутак у

времену”.

 

Биљана Здравковић

Међународни комитет Црвеног крста


 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *