12 Sep

Незгоде не знају за корону! Прва помоћ је увек потребна

У суботу, 12. септембра, у просторијама Црвеног крста Крагујевац у периоду од 10-13 сати инструктори прве помоћи на челу са прим. др Стеваном Китанићем, експертом прве помоћи, заинтересованим суграђанима су дали савете и практично показали како да примене прву помоћ у одређеним ситуацијама и уједно смање ризик од преношења инфекције корона вирусом;

Црвени крст Крагујевaц je желeo да скрене пажњу на то да се незгоде догађају без обзира на актуелне ванредне околности изазване епидемијом корона вируса. Помоћ људима који се нађу у невољи потребна је како у редовним околностима, можда чак и више у ванредним ситуацијама.

Обележавањем Светског дана прве помоћи, Црвени крст Крагујевца је упутио поруку нашим суграђанима:

Будимо тим, будимо хероји! И не заборавимо да ХЕРОЈИ НОСЕ МАСКЕ!

Адекватно и благовремено указивање прве помоћи спасава живот и спречава даље погоршање стања. Такође, може спречити додатно оптерећење здравственог система збрињавањем мањих повреда или нагло насталих стања на лицу места.

Међутим, за озбиљније повреде, стања и болести потребно медицинско ангажовање, а процену и лечење не би требало одлагати због страха од заразе корона вирусом.

За нове чланове Омладинске теренске јединице „Др Елизабет Рос“, који су обуку завршили почетком године, организовано је завршно такмичење где су суграђани могли да виде правилан начин указивања прве помоћи у поменутим ситуацијама. То је уједно и била провера знања старије екипе прве помоћи у улози судија млађој екипи.

Црвени крст Крагујевац је у оквиру промоције Светског дана прве помоћи путем медија позвао суграђане да науче правилан и правовремен поступак пружања прве помоћи и уједно обнове постојећа знања.

У првој половини 2020. године у Црвеном крсту Крагујевац обучено је укуно 1017 грађана. Од тога, 121 кандидата за возаче, 61 грађана запослених на радним местима, 810 ученика основних школа, и 25 средњошколаца.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *