08 May

“Недеља Црвеног крста” од 8. до 15. маја – “Сачувајмо хуманост”

Крагујевачки Црвени крст припремио је бројне активности за волонтере и грађане.

Овогодишња тема “Сачувајмо хуманост,” служи, као дирљив подсетник на трајну посвећеност Међународног покрета Црвеног крста и Црвеног полумесеца, да подржи људско достојанство, ублажи патњу и пружи помоћ људима који се суочавају са тешким околностима, посебно у удаљеним и тешко доступним подручјима.

Све активности које смо припремили и организовали, а које желимо да посетите и детаљније се упознате са њима, имају за циљ пре свега да се сачува и промовише хуманост, доброта и солидарност.

Да ли сте знали да крагујевачки Црвени крст, сваког јутра улепша дан ученицима основних школа доносећи за њих 3000 топлих пецива.

Сви воле када им се догоде мале једноставне , добре ствари. Зато вас позивамо да се одазовете нашој традиционалној акцији “Корпа доброте”, о којој су најлепше приче написали чланови “Кутка за квалитетније старење”, који ће и ове године у суботу 11.маја, дежурати у Делта парку и прикупљати намирнице, кроз донацију грађана.

Већ првог дана 8.маја послаћемо часопис “У служби хуманости”, свим подружницама Црвеног крста у основним и средњим школама, са позивом да се одазову ликовном, литерарном и фото конкурсу на тему хуманих и добрих дела.

У уторак 13.маја у оквиру акције “Хуманизам у дечјем стваралаштву”, уручићемо награде ученицима који су током целе школске године били инспирисани неком од тема, као што су: ”За сунчану јесен живота”, ”Крв живот значи”, “Имам право на здравље” и Чувајмо своју околину.

Поводом Дана града, неизоставно ће бити присутна омладинска теренска јединица” др Елизабет Рос”, на свим јавним манифестацијама, чији ће чланови истовремено упознавати грађане са важношћу познавања прве помоћи.

Сви добровољни даваоци крви 11.маја добиће честитку и наравно позив да се одазову на две важне акције, једна ће бити организована10. маја, а друга 14.маја; једна у оквиру обележавања Међународног дана физичке активностима друга на Природно-математичком факултету.

Волонтери ће однети поклоне у Дом за старије, помагати неформалним неговатељима и учити како у кризним ситуацијама да пруже психосоцијалну подршку и науче основе Службе тражења.

Посетиће и удаљена села у оквиру акције “Селу у походе”, организовати и реализовати акцију “Пакет за новорођену бебу”, и ако желите да заиста ,уживате дођите последњег дана Недеље Црвеног крста 15. маја, у двориште у улици Светозара Марковића број 7. и навијајте за екипе “Петлића”, најмлађих учесника такмичења, који су савладали вештине прве помоћи.

Хвала свима вама који чините хумана дела, волонтерима, партнерима и донаторима.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *