20 Sep

Недеља солидарности у Крагујевцу

Црвени крст Крагујевац у сарадњи са великим бројем партнера, остварује промене у корист најосетљивијих група са циљем да побољша живот најугроженијих грађана. Своје програме финансирамо искључиво из добровољних донација грађана, предузећа, фирми, локалне самоуправе, владе и продајом својих услуга. „Недеља солидарности“ се реализује од 14. до 21. септембра. У току ове недеље организовано су се прикупљала првенствено новчана средства која су намењена најугроженијим категоријама становништва. Кроз разне акције добровољног новчаног прилога у касицама и јавним апелима омогућили смо разне донације. Као добар пример се истакла фирма Comtrade чији су запослени хуманим гестом обезбедили слаткише за 150 деци са Програма народне кухиње.

Црвени крст заснива свој рад на поштовању сваког људског бића и подстичемо право на његов потпуни развој свих његових способности за допринос општег добра али исто тако подстичемо да у оквиру својих могућности допринесе развијању своје личности. У основи нашег хуманог рада се манифестује основна људска потреба да се пружи подршка ближњима али и да се у сваком човеку види пријатељ. Да се помоћ пружи на један искрен и људски начин, како би људи своје невоље и потребе исказали у атмосфери у којој постоји разумевање. Наши волонтери су обилазили угрожене суграђане са села у оквиру пројекта Храна на точковима однели им пакете хране и хигијене, попричати са онима који су усамљени на обострано задовољство.

Многи појединци и породице живе неприлагођено у нашој заједници, управо због немогућности да одговоре на економске захтеве друштва. Сваки грађанин у току свог живота може бити упућен да потражи помоћ. Некада се та помоћ односила само на сиромашне, болесне, и немоћне, али данас помоћ поприма нов карактер- побољшање услова живота читаве заједнице. Разликују се многи  слојеви сиромашних људи. Поред потенцијално радно способних, наилазимо и на ”жртв”`индустрије који су постали радно неспособни. Који су због социјално-психичког притиска доспели у проблематичну ситуацију и коју због редукованог економског статуса не могу да реше сами.

Као мотив помагања другима, најчешће је љубав према ближњима,осећај припадности, солидарност, заштита немоћних. Невоље могу бити изазване личним узроцима као што је болест, а са друге стране тежак положај може настати услед привредне кризе, ратова, катастрофа и лоших услова живота. Одатле проситиче наш рад а пре свега рад волонтера који су 23. септембра током акције Корпа доброте предано и са пуно воље дежурали поред корпи и мотивисали суграђане да помогну. Чланови Кутка за квалитетније стрење су такође организовали „Мини копу доброте“ и део средстава од својих скромних пензија издвојили за помоћ најугроженијима. Након обе акције је прикупљено довољно артикла да се оформе пакети мешовите садржине за најрањивије породице.

Овакви примери рада, кроз подстицај и мотивисање фирми и појединаца да донирају новац Црвеном крсту Крагујевца за потребе најугроженијих, права су реткост у Србији и изузетан пример друштвене одговорности у интересу корисника. Зато је свака донација важна и може бити од помоћи.

Иако је то у име корисника чинио више пута током протекле године, Црвени крст Крагујевца се у њихово име срдачно захваљује свим донаторима и позива све људе добре воље да се на сличан начин укључе у наше хумане активности.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *