14 Feb

Неговање културе сећања

Град Крагујевац и Црвени крст Крагујевац су још једном заједно обележили годишњици  смрти др Елизабет Рос, у  знак захвалности њој и њеним пријатељима и колегама, који су исказала неизмерну хуманост и храброст, лечећи и негујући српске војнике и цивиле оболеле од тифуса за време Првог светског рата.

Поводом обележавања 109. годишњице смрти др Елизабет Рос, у Крагујевцу су по први пут боравиле представнице војске Шкотске, водник Џоана Клер Њутн и капетан Кетрин Паундер као и медицинске сестре ВМА у Београду. Гошће у најпре, у пратњи сараднице из Министарства одбране Републике Србије, биле у посети Црвеном крсту Крагујевац, где су могле да се детаљније упознају са заслугама чланица медицинских мисија из Велике Британије, Канаде, Аустралије, Америке, као и са богатом архивском грађом, коју поседује Црвени крст Крагујевац о томе. Након тог  пријема, у Градској управи је организован пријем за представнике амбасада Велике Британије и Канаде и друге госте. Обележавању значајног дана за Крагујевац, присуствовао је државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Лав Пајкић, представници Министарства одбране, Војске Србије, образовних, здравствених и институција социјалне заштите, Црвеног крста и чланова породице др Жарка Вуковића, иницијатора и аутора књиге „Савезничке медицинске мисије у Србији 1915“.

После пријема градској управи, крај споменика др Елизабет Рос и чланица британске санитетске мисије Мејбел Дирмер и Лорне Ферис на Варошком гробљу, Његово преосвештенство епископ шумадијски господин Јован са свештенством шумадијске епархије служио је помен, а венце крај споменика су положиле делегације амбасада и представници установа и институција. Капетан Паундер је, током полагања венаца свирањем гајди одала почаст др Елизабет Рос.  Присутнима на Варошком гробљу, обратили су се: Доминик Отвеј, заменик амбасадора Велике Британије у Србији, Др Гордана Дамњановић, чланица Градског већа и Јелена Јевтовић и Урош Раковић – волонтери из Омладинске теренске јединице „Др Елизабет Рос“.

Црвени крст Крагујевац и Град Крагујевац велику пажњу посвећују традицији и очувању културе сећања како би будуће генерације знале какву је голготу прошао српски народ и ко им је помогао у најтежим тренуцима.


 

 

 

 


 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *