11 May

Национални дан добровољних давалаца крви

Национални дан добровољних давалаца крви обележава се с циљем да подигне пажњу јавности о потребама које живот значе, као и да захвали свим добровољним даваоцима крви који несебично учествују у акцијама давања крви.

Подестимо се да је за само за једну операцију на отвореном срцу потребно чак осам давалаца крви, па је на сваких 100 секунди потребан један давалац.

Национални дан добровољних даваоца крви се сваке године у Србији обележава 11. маја, те је тако било и у 2015.

У Крагујевцу је овај дан био посвећен истицању захвалности добровољним даваоцима крви, али и промоцији добровољног давања крви.

Дан ДДК 2Промотер овог дана био је председник Црвеног крста Крагујевац прим. др Стеван Китанић, који је као лекар, ортопед трауматолог у пензији и носилац изузетно ретке крвне групе, био посебно важан добровољни давалац крви, позиван у хитним случајевима за пацијенте са истом крвном групом, лечења и замену крви код беба. Професија лекара који се свакодневно сретао са озбиљним повредама насталим и у саобраћају, индустрији, пољопривреди па и кући, подразумевала је изузетно добро познавање трансфузиологије и њеног значаја. И најзад, као 75-огодишњак, подвргнут хирушким интервенцијама и лечењу, био је, некако на крају ланца, и сам у улози примаоца крви од непознате особе која му је спасила живот.

Свестан значаја добровољног давалаштва крви, прим. др Стеван Китанић је гостујући у две телевизијске и једној радио емисији, желео да подели своја искуства и знања и да мотивише суграђане на ову хуману делатност.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *