09 Feb

Национални дан без дуванског дима

Овогодишњи 31. јануар – Национални дан без дуванског дима, обележен је под слоганом ”СВАКА ЦИГАРЕТА СМЕТА”! Ово је била прилика да се интезивирају активности на едукацији ученика, родитеља и наставника, како би се предупредиле болести.

Да би се постигли резултати, настојимо да сви субјекти јединствено наступају у информисању становништва и да се са информисањем о штетности дуванског дима крене од најранијег детињства. Посебно је важно поштовање позитивних законских прописа који се односе на ову област.

Дан без дуванског дима 2Црвени крст Крагујевца је у сарадњи са Институтом за јавно здравље и Превентивним центром Дома здравља, Апотекарском установом, Заводом за хитну медицинску помоћ, подружницама Подмлатка и Омладине Црвеног крста у образовним институцијама, поводом 31. јануара – Националног дана без дуванског дима реализовао следеће активности:
• Конференција за новинаре – одржана 30. јануара у 11 сати у Свечаном салону градске управе, на којој је, Никола Урошевић, помоћник градоначелника за спорт, истакао да је спорт управо прави начин за промоцију здравог живота и живота без дуванског дима. Промотер овогодишње акције био је прослављени одбојкаш Слободан Ковач, који се овом приликом захвалио на указаном поверењу и рекао да као бивши спортиста, а данас спортски радник покушава играчима са којима тренира да укаже на штетност дуванског дима и да ће бити много бољи спортисти ако оставе пушење.
Дан без дуванског дима 3• Централна манифестација 31.01.2015.год. од 9 до 11 сати у „Делта Парку“ – подела пропагандног материјала, попуњавање теста зависности од никотина, разговор са грађанима,мерење крвог притиска боди-мас индекса.
• Дана 31.01.2015.год. од 10 до 16 сати у стоматолошкој амбуланти Аеродром вршили су се превентивни прегледи за пушаче;
• У оквиру ПХВ радионица за ученике 4.разреда основних школа, говорило се и о штетном утицају дуванског дима на здравље људи;
• Сарадницима Црвеног крста у школама су дате инструкције како да обележе 31.јануар,
• У ОШ „Станислав Сремчевић“ за ученике 5, 6 и 7. разреда, 30. јануара 2015. године, др Љубиша Милојевић је одржао предавање „Пушење и спорт“.

Дан без дуванског дима 4У 20. веку дуванска епидемија убила је 100 милиона људи у свету. Уколико се настави исти тренд потрошње цигарета, дуван може да убије једну милијарду људи. Осим пушача у ризику је 1,8 милијарди непушача који живе и раде у близини пушача. Главна компонента која изазива јаку зависност је никотин који ствара жељу за дуваном упркос свесности о његовом штетном дејству. Пушачи знају да не постоји дозвољена доза дувана која није штетна по здравље и троје од четири пушача жели да остави пушење, али им је тешко да се само одлуком ослободе никотинске зависности. Већини је потребна стручна помоћ и подршка а пет најважнији разлога због којих пушач треба да прекине пушење су да ће заштитити чланове своје породице и пријатеље, тело ће почети да се обнавља, живеће дуже и квалитетније, биће прихватљивији у друштву и уштедеће доста новца.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *