31 Jan

Национални дан без дуванског дима

Ове године се у Србији се под слоганом: „365 ДАНА БЕЗ ДУВАНА” обележио 31. јануар –  Национални дан без дувана. Поред скретања пажње на штетне ефекте употребе дувана и дуванских производа и изложености дуванском диму, посебно се нагласио значај престанка пушења. Волонтери Црвеног крста Крагујевац су у оквиру здравствено-превентивног програма реализовали неколико предавања, где су за 106 ученика 6. разреда у ОШ “Радоје Домановић” истакли значај упражњавања здравих стилова живота уз едукативни лифлет.

Секретар Црвеног крста Крагујевац, Невенка Богдановић је 1. фебруара, као члан Савета за здравље Града, говорила о здравствено превентивним активностима Црвеног крста Крагујевац, које се између осталог тичу превенције у борби против дуванског дима. Наведеног дана су подељени лифлети о превенцији хипертензије за 560 породица које користе топли оброк Народне кухиње, јер употреба дувана и дуванских производа је други водећи фактор оболевања од кардио-васкуларних болести, одмах иза повишеног крвног притиска а повећава ризик оболевања и од болести дисајних путева и од малигних обољења.

Резултати истраживања Канцеларије за превенцију пушења из 2020. године показују да  епидемија COVID-19 није битно утицала на пушачке навике већине пушача (91%), док је 4% пушача повећало број цигарета, исто толико је смањило број попушених цигарета у току дана, док је само 1% пушача престало да пуши. У циљу превенције преноса вируса саветује се да се избегава додиривање лица рукама. Ова препорука се теже може применити код корисника дувана који током пушења или употребе дувана чешће рукама додирују лице, па зато пушење може представљати ризик код преноса вируса. Поред тога, током пушења скида се маска, која је у току пандемије у затвореним просторима обавезна.


 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *