31 Jan

Национални дан без дуванског дима

Овогодишњи  31. јануар – Национални дан без дуванског дима, обележен је под  слоганом ”Одрасли пуше и мене гуше”. Ово је била прилика да се интезивирају активности на едукацији ученика, родитеља и наставника, како би се предупредиле болести, а Црвени крст Крагујевца, захваљујући подршци волонтера у школама, информисање становништва почиње од најранијег детињства.  Поред медијских активности, ове године је информација достављена Поружницама Црвеног крста у школама, расписан је и ликовни и литерарни конкурс, а централна манифестација је, у сарадњи са партнерима, организована 31. јануара у Делта парку.

Не заборавите: Пушење се убраја у најраспрострањенију болест зависности. Преко 75% пушача почиње да пуши између 13 и 17 године. Са пушењем се најчешће почиње: из радозналости, по угледу на родитеље, браћу, сестре, вршњаке, старије другове, на идоле из филмова, музике и слично.

Дуван је директно одговоран за 28 обољења, а све остале болести погоршава. Од 100 људи који добију рак плућа између, 95-98 су пушачи. Код непушача изложених дуванском диму или тзв. ”пасивном пушењу”, утврђен је пораст нивоа угљен моноксида у крви, надражај ока и носа, психомоторне промене, као што су: смањење пажње, смањење способности кретања и сл. Деца су нажалост, врло често изложена штетном дејству дуванског дима од малих ногу, уз родитеље пушаче и чешће оболевају од акутних и хроничних упала доњих респираторних путева, инфекција средњег уха, имају чешће асматичне нападе који су јачег интензитета.  Изложеност дуванском диму такође узрокује бројне озбиљне болести, као што су рак плућа, инфарк миокарда, мождани удар, срчана смрт, настанак и погоршање астме и других обољења дисајних органа.  Дуван је претња за сваку особу, без обзира на пол, старост, расу, културни или образовни ниво.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *