30 Apr

Млади успешно положили испит хуманости

Матуранти крагујевачких средњих школа  су се током априла месеца, нашли пред новим изазовом јер су стицањем пунолетства, стекли и први услов да постану чланови хумане породице добровољних даваоца крви.

Доласку младих на акцију добровољног давања крви претходила су мотивациона предавања у свим средњим школама, на којима су ученици упознати са значајем добровољног давања крви за пацијенте и за даваоце крви, као и процедурама у току једне акције.

Према утврђеном распореду, ученици су се организовано одазивали и давали крв у оквиру акција на новоу своје школе, које су одржаване у просторијама Службе за трансфузију.

Црвени крст Крагујевац се, као организатор, потрудио да, уз подршку Града Крагујевца, за младе обезбеди адекватно освежење и оброк после давања крви, као и симболичан поклон и беџ за 1. давање крви, који ће подсећати на ово прво хумано искуство ове врсте.

Пунолетни ученици осам средњих школа дониралу су око 160 јединица крви, а тачан податак ће дати Служба за трансфузију закључно са 30. априлом, јер су ученици који су били тренутно одбијени због променљивих медицинских разлога,  покушали поново да дају крв. За сада је најбоље резулатате постигла Подружница Прве техничке школе, чији су матуранти донирали 41 јединицу крви.


 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *