08 May

Међународни дан Црвеног крста – Недеља Црвеног крста

Поводом Међународног дана Црвеног крста и почетка обележавања Недеље Црвеног крста у Крагујевцу, Црвени крст је организовао конференцију за медије и свечану седницу Управног одбора.

Недеља Црвеног крста (8 – 15. мај) се обележава под слоганом „Основни принципи у акцији“, јер ове године навршено 50 година од усвајања Основних принципа Међународног покрета Црвеног крста и Црвеног полумесеца. Подестимо се то су: хуманост, неутралност, непристрасност, независност, добровољност, јединство и универзалност.

Недеља Ц.К. 2Секретар Црвеног крста Крагујевац госпођа Невенка Богдановић, је овом приликом још једном истакла значај волонтаризма и захвалила се волонтерима Црвеног крста, захављујући чијем ангажовању Црвени крст Крагујевца постиже изузетне резултате у граду и земљи.

„У нашој организацији на једног запосленог „долази“ 125 волонтера, то је око 12.000 чланова, а све њих спаја један принцип – принцип хуманости. Независно од политичке или верске опредељености, сви волонтери имају исти мотив – да помогну онима који пате“, истакла је госпођа Богдановић.

Недеља Ц.К. 3Управо због тога, Црвени крст Крагујевца је, истакнуто је овом приликом, изузетно поносан на недавно добијену Плакету Светог Ђорђа, која је уједно и захвалност волонтерима, али и мотив више нашој Организацији да ради још боље и преданије. Истакнут је још један успех Крагујевца и организације Црвеног крста – прва награда ученице Прве крагујевачке гимназије Јелене Шипетић, на републичком конкурсу за литерарни рад на тему „Крв живот значи“.

Недеља Ц.К. 4Конференција за медије је била прилика да се најаве програм и активности током Недеље Црвеног крста, распише конкурс студенте на тему „Основни принципи Црвеног крста у акцији“ и промовише интернет страница Црвеног крста Крагујевац.
Већ скоро 140 година Црвени крст Крагујевца је био увек први или међу првима који притекне у помоћ својим суграђанима, било да је реч о сиромаштву, елементарној непогоди или некој другој патњи, а његов препознатљиви симбол је знак свим угроженима да нису сами и да помоћ стиже. Црвени крст у Крагујевцу је поносан на чињеницу да је у свом дугогодишњем раду успео да се одупре бројним изазовима, да доследно спроводи идеје и принципе на којима је основан, да пружа помоћ тамо где је најтеже и да нас учвршћује у уверењу да хуманост не познаје границе и разлике, већ искључиво људске потребе и права и њихову заштиту.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *