26 Jul

Међународни дан против злоупотребе и кријумчарења дрога

Црвени крст Крагујевца је у сарадњи са партнерима обележио Међународни дан против злоупотребе и кријумчарења дрога организовањем различитих активности, чиме доприносило јачању међусекторске сарадње у области смањења понуде и потражње дрога. Тим поводом, Црвени крст Крагујевац је реализовао следеће активности:

  • У оквиру „Арсенал фест-а“, одржаног 22; 23. и 24.јуна у Крагујевцу, млади волонтери су пружали санитетско обезбеђење на наступима еминентних група, и том приликом је вршена дистрибуција промотивног/едукативног материјала, али је и указивана лаичка прва помоћ лицима до доласка хитне помоћи,
  • у Великом Парку, 26. јуна 2017. године у периоду од 18. до 20.00 сати, у оквиру манифестације „Здраво лето“, Црвени крст Крагујевца је у сарадњи са Институтом за јавно здравља, Домом здравља, Удружењем за борбу против дијабетеса и Омладином „Јазас“-а, вршио дистрибуцију материјала, разговарао са грађанима, промовисао здраве стилове живота. Посебну пажњу младих привукле су „халуциногене наочаре“ које поседује „Јазас“, где су млади, њиховим ношењем могли да доживе стање које изазива неки опијат (алкохол, канабис, „тешке“ дроге), а накоn тога се са младима разговарало о свеукупним последицама,

Двадесет и шести јун  је проглашен Међународним даном против злоупотребе и незаконите трговине дрогама као израз одлучности да ојача деловање и сарадњу у борби против злоупотребе и трговине дрогама. Овај дан обележава се широм света у циљу мобилисања појединаца и заједнице за активан однос у сузбијању проблема злоупотребе дрога. Слоган кампање „Прво саслушај”  и у 2017. години указује на то да је слушање деце и младих први корак који треба начинити како би им се помогло да одрасту здраво и безбедно. Циљ кампање је подршка превенцији употребе дрога која је заснована на научним доказима о ефикасности, као и повећање ефективног инвестирања у добробит деце и младих.

Превенција у области злоупотребе психоактивних супстанци је склоп психолошких, социјалних, правних и здравствених активности са циљем спречавања оштећења здравља, настанка болести и последица изазваних ризичним понашањем, тј. коришћењем психоактивних супстанци. Главни циљеви превенције су:

  1. спречавање конзумирања психоактивних супстанци,
  2. одлагање конзумирања психоактивних супстанци и
  3. спречавање да они који експериментишу са дрогама постану корисници високог ризика и зависници од дрога.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *