15 Jun

Међународни дан борбе против насиља над старијима

Сви ми, који се бавимо хуманитарном делатнoшћу имамо жељу да се у друштву направе промене које ће омогућити сваком појединцу да има што квалитетнији живот. Кутак за квалитетније старење је место које окупља старије суграђане и један значајан део својих активности посвећују томе да се промени свест о овом проблему.

Неколико волонтера се ангажовало да пролазницима у граду подели информативни материјал и да им закачи љубичасту траку у знак подршке свима онима који трпе неки вид насиља. Да људи схвате да проблем постоји али, исто тако и да постоји начин да се људи оснаже да тај проблем реше.

Са младима из Омладинске теренске јединице др Елизабет Рос, су имали округли сто на коме су кроз интерактиван рад младих и старијих показало да је разумевање најважније. Неопходне су промеене али их само заједно можемо остварити је био најважнији закључак.

Циљ нашег рада је ширење знања о насиљу над особама старије животног доба и превенција коју започињемо са децом у најранијем узрасту. То су на делу показали малишани из  Лептирића, који су за неколико чланова Кутка прирпемили музички програм у просторијама вртића. Дружње се наставило уз песму и игру и међусобно размену скромних поклона пажње.

Координатор програма је са старијом волонтерком присуствовала конференцији у Београду, коју су организовали сарадници из Црвеног крста Србије, на којој су изнели податке из наше средине и промовисале добре примере неговања међугенерацијске солидарности у нашем граду.

Како године не би биле терет за друге, трудићемо се да хуманим активностима промовишемо међугенерацијску сарадњу и добру комуникацију да би све изазове лакше превазишли.


 

 

 

 


 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *