26 Jun

Међународни дан борбе против кријумчарења и злоупотребе дрога

Злоупотреба и последице злоупотребе психоактивних супстанци погађају све друштвене слојеве у свим земљама света. Злоупотреба дрога има негативне последице по здравље и животе људи, подстиче криминал и прети одрживом развоју. Тема овогодишње кампање била је „Више знања за бољу негу” како би се указало на постојање бројних дезинформација у вези са дрогама и има за циљ да нагласи значај адекватног информисања за планирање и спровођење активнсоти усмерене на смањење негативног утицаја дрога на здравље и безбедност појединца и друштва, као и за побољшање међународне сарадње на овом пољу.

Црвени крст Крагујевац је, у складу са тренутном ситуацијом као последица пандемије COVID 19, организовао активности, кроз едукацију младих о поштовању препорука које се односе на здравствену безбедност и очување здравља.

У првом полугодишту ове школске године је завршена едукација вршњачких едукатора о превенцији болести зависности и ризичних понашања, али и о оснаживању младих да се одупру наговорима на исте, у којој је учествовало 36 ученика 7. разреда, који су едуковали 148 својих школских другова.

За 120 ученика Средње стручне школе, који су у просторијама Црвеног крста Крагујевац прошли обуку из прве помоћи, одржана су и краћа предавања од 23. до 26. јуна, која имају везе са тровањем и прекомерним конзумирањем психоактивних супстанци. Том приликом је свим ученицима подељен приручник „Боље спречити него лечити“.

Иинформација о Међународном дану борбе против кријумчарења и злоупотреба дрога је подељена на друштвеној мрежи Инстаграм.

Активности на превенцији болести зависности и ризичних понашања наставиће се и током лета у складу са свакодневним превентивним активностима за спречавање заразе и очување здравља.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *