20 Oct

Међународни дан борбе против глади

Међународни дан борбе против сиромаштва – 17. октобар се обележава у целом свету  са циљем да се скрене пажња јавности на потребу искорењавања сиромаштва у целом свету, а нарочито у земљама у развоју. Овај дан се обележава од 1987. године када се на откривању споменика у Паризу посвећеног жртвама сиромаштва, глади и насиља, окупило око 100.000 људи.

Сиромаштвом су у Србији су највише погођена деца до 14 година, старија лица у руралним подручјима, вишечлане породице, незапослени, самохрани родитељи, особе са инвалидитетом и породице у којима они живе.

Борба против глади 2Србија Међународни дан борбе против глади и сиромаштва ове године дочекује  уз 86.000 корисника новчане социјалне помоћи и око 100.000 људи који живе испод границе сиромаштва.

Према последњим подацима, у Крагујевцу има 21.427 незапослених лица. Новчану социјалну помоћ прима 3.488 породица у којима је 2.668 деце старости до 18 година. Туђу негу и помоћ прима 1.296 лица – од тога 84 деце.

Црвени крст Крагујевца се потрудио да, поводом обележавања овог датума и скретања пажње јавности на све што може да се учини на овом пољу, за кориснике програма Народна кухиња, поред реадовног оброка, обезбедио и додатни пакет намирница од донатора и то:

–       кифла – „Житопродукт“

–       чаша јогурта – млекара „Границе“

–       обланде – „Dea Balkanina“

–        конзервирана пилетина –„Хлеб живота“

–       јабуке –  самостални пољопривредни произвођач „Милинко“.

Борба против глади 3Посебну захвалност у име корисника услуга, Црвени крст Крагујевца упућује компанији „Ником“ ДОО, која је донела одлуку да помогне Црвеном крсту да набави ново комби возило, како би могао да лакше и функиоцналније дође до корисника. Ова компанија је своју друштвену одговорност доказала и током збрињавања породица погођених поплава прошле године, уступајући своја возила за дистрибуцију хуманитарне помоћи. Треба настојати да се, поред захвалности, дело ове компаније истиче као позитиван пример деловања у служби хуманости и солидарности са својим сиромашним суграђанима.

Стални програми Црвеног крста Крагујевца на пољу ублажавања људских патњи и одржавања минимума животног стандарда су:

– Програм „Народна кухиња, који се реализује у Крагујевцу од 1996. године – уз подршку страних донатора, а од 2003. године уз финансијску подршку Града Крагујевца. Програм Народне кухиње обухвата  дистрибуцију куваних оброка:

  • за 770 лица из 459 породицa,
  • оброци се дистрибуирају 6 дана у недељи (понедељак-субота)
  • један оброк чини пола векне хлеба и пола литра куваног варива (три пута недељно је оброк са месом и месним производима)
  • дистрибуција се врши на 6 пунктова у граду

       У структури корисника „Народне кухиње“ је:

  • 383 деце до 18 година
  • 232 породице су са троје и више деце (од тог броја је 29 деце је старости  до 1 године и  150 деце је узраста од 1 до 7 година)
  • 177 лица је старије од 65 година.

Борба против глади 4– Програм „Школске ужине“ ,  кроз који се сваког месеца обезбеђује бесплатна ужина за 3.000 социјално угрожених ученика из 22 крагујевачке основне школе. Овај програм такође финасира Град Крагујевац

– Пројекат „Вишкови хране“, које донирају Студентски центар, Геронтолошки центар,  Завод за збрињавање одраслих „Мале пчелице“ и ученички дом „Артем“ већ годину и по дана, два пута недељно (оброка 210 оброка недељно).

– Донације грађана, фирми, комапанија и произвођања  су посебно корисне за ову структуру корисника, јер се тим донацијама може допунити њихова исхрана управо намирницама које нису заступљене (воће, млечни производи, слаткиши за децу и сл.)

СИРОМАШТВО ЈЕ ЛАКО УОЧИТИ, АЛИ ГА ЈЕ ТЕШКО ПОБЕДИТИ.

ОНИМА КОЈИ ПАТЕ ОД ГЛАДИ, СИРОМАШТВА И ПОНИЖЕЊА ТРЕБА ВИШЕ ОД ТОПЛИХ РЕЧИ И САОСЕЋАЊА.

ЊИМА ЈЕ ПОТРЕБНА КОНКРЕТНА ПОМОЋ И ПОДРШКА.

Црвени крст Крагујевца је за то поуздан и сигуран партнер.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *